Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε το έμφραγμα

16:32 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου, στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Πρόκειται για νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου, η οποία οφείλεται σε απόφραξη μιας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αγγεία, που προσκομίζουν το αίμα στα τοιχώματα της καρδιάς και, έτσι, πραγματοποιείται η αιμάτωση του καρδιακού μυός. Είναι δυο αγγεία, τα οποία εκφύονται από τη ρίζα της αορτής. Στη συνεχεία, διακλαδίζονται, εξασφαλίζοντας την πλήρη άρδευση των καρδιακών

τοιχωμάτων.

Απόφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας ή κλάδου της, έχει ως επακόλουθο την οξεία διακοπή αρδεύσεως, δηλαδή την οξεία ισχαιμία, το έμφραγμα.

Η απόφραξη, οφείλεται, συνήθως, στην ανάπτυξη θρόμβου σε ήδη σχηματισμένη αθηρωματική πλάκα, επί του στεφανιαίου τοιχώματος. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας πλάκας στο τοίχωμα του στεφανιαίου αγγείου, έχει ήδη προκαλέσει στένωση του αυλού του συγκεκριμένου, πλην, όμως, χωρίς την εκδήλωση οξείας διακοπής της ροής του αίματος (έμφραγμα).

Αυτό συμβαίνει διότι, είτε είναι εφικτή η ροή του αίματος (άρδευση) διά του στενωμένου αυλού, είτε έχει σταδιακά αναπτυχθεί ένα περιφερικό δίκτυο μικρών αγγείων, τα οποία παρακάμπτουν την στένωση, εξασφαλίζοντας κάποιου βαθμού αιμάτωση.

Η απότομη διακοπή της αρδεύσεως (αιματώσεως), προέρχεται από …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα