Συνεχίστηκε στην Επ. Οικονομικών η συζήτηση για το τέλος κυκλοφορίας

16:13 12/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παράταση τουλάχιστον ακόμη μιας εβδομάδας για λήψη απόφασης επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που αφορά την αλλαγή στα τέλη εγγραφής και στο σύστημα επιβολής τελών κυκλοφορίας στα οχήματα, με βάση την εκπομπή ρύπων και όχι με βάση τα κυβικά, αποφάσισε να δώσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο την εξεύρεση του καταλληλότερου και κοινωνικά δικαιότερου τρόπου φορολόγησης των οχημάτων.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής

του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Σωτήρης Κωλέττας είναι και απαίτηση της Τρόικας όπως τα τέλη κυκλοφορίας και η φορολογία των οχημάτων καθορίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων και όχι με βάση τα κυβικά, ενώ σημείωσε πως η Τρόικα ζήτησε το περασμένο Σάββατο το πρωί αντίγραφο του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών.

Επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το Υπουργείο θα ολοκληρώσει στο τέλος του μήνα μελέτη που διενεργεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με την εξέταση του συστήματος φορολόγησης των οχημάτων στην ολότητα του, με στόχο την ανάκτηση των εσόδων που θα απολέσει το κράτος με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πάντως, ο κ. Κωλέττας ξεκαθάρισε ενώπιον της Επιτροπής ότι το τέλος εγγραφής δεν μπορεί να αλλάξει από τα 150 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που έχει αποφασιστεί, ενώ για το τέλος κυκλοφορίας ο Διευθυντής του ΤΟΜ θεωρεί ότι δεν είναι άδικο να παραμείνει ως έχει σήμερα για τα υφιστάμενα σε κυκλοφορία οχήματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση του εναρμονιστικού τροποποιητικού νομοσχεδίου για αλλαγή στα τέλη εγγραφής και στο σύστημα επιβολής τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “υπήρξε πρόοδος” σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο απόθεμα οχημάτων που διατηρούν στην Κύπρο οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων καθώς το ΤΟΜ συμφωνεί να γίνουν διευθετήσεις ώστε αυτά να εγγραφούν με το προηγούμενο καθεστώς για να μην υπάρξει αδικία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό το καθεστώς θα πρέπει να ισχύσει και στα καινούργια οχήματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών έκρινε ότι “η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί γιατί υπάρχουν κάποιες ασάφειες και ορισμένα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν προχωρήσουμε στη ψήφιση αυτού του πάρα πολύ σημαντικού νομοσχεδίου”, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τη νέα νομοθεσία θα πρέπει να ακολουθεί την οδό που έχει καθορίσει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η εκτελεστική εξουσία”.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων από τα κυβικά στις εκπομπές ρύπων και ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα.

“Είναι κάτι που απαιτεί από εμάς η ΕΕ, είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και επομένως θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στο νέο καθεστώς φορολογίας έτσι ώστε αυτή η μετάβαση να είναι ομαλή και όχι ραγδαία και να μην προκαλούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα