Τα επίπεδα χρέους στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ των G20

10:30 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συναντώνται σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ομάδας των G20 για να συζητήσουν συγκεκριμένους στόχους συγκράτησης του επιπέδου των κρατικών χρεών και τους κινδύνους, που πιθανόν να προκύπτουν από τον τελευταίο γύρο της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη.
Επίσης, είναι έτοιμοι να ζητήσουν τον ταχύτερο καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για

τα βασικά επιτόκια, όπως το επιτόκιο Libor στον απόηχο του παγκόσμιου σκανδάλου νοθείας επιτοκίων.

Ωστόσο, η επανεξέταση των μέτρων λιτότητας μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φαίνεται ότι θα είναι το σημαντικότερο θέμα της συζήτησης των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν το αυξανόμενο χρέος, αλλά οι ενέργειες αυτές έχουν ζημιώσει τις οικονομίες, που ήδη πλήττονται από τη φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη του στο Reuters ότι η περίοδος μειωμένων δαπανών και δανεισμού είναι απαραίτητη για να ηρεμήσουν οι αγορές που ανησυχούν ότι θα βγουν εκτός ελέγχου τα επίπεδα του χρέους, ιδιαίτερα στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Αυτός ο καιρός έχει παρέλθει, πρόσθεσε.
«Λήφθηκε αποφασιστική δράση. Τώρα, καθώς έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια πιο ομαλή πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», σημείωσε.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντίθετη άποψη για ένα επιδιωκόμενο επίπεδο δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αποτελεί τρόπο υπολογισμού της επιβάρυνσης του χρέους σε ένα κράτος.
“Νομίζω ότι ένα θέμα που θα προκύψει… είναι το θέμα των σκληρών στόχων, ή όχι, για το χρέος έναντι του ΑΕΠ”, δήλωσε ο Καναδός Υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα