Θέση ΚΕΦΕΑ για το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων

18:17 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

H Κυπριακή Ενωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Ερευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και τις αναφορές για ακριβότερα φάρμακα στην Κύπρο συγκριτικά με την Ελλάδα, αναφέρει πως κάθε χώρα επιλέγει και εφαρμόζει συστήματα καθορισμού τιμών με γνώμονα

πάντα τη διασφάλιση της κυκλοφορίας των φαρμάκων στην επικράτειά της.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΦΕΑ εκφράζει την πεποίθηση πως ”το σύστημα που έχει επιλέξει και ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζει, υπό τις περιστάσεις, την απρόσκοπτη διάθεση πλείστων φαρμάκων στα πλαίσια του ιδιωτικού τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

”Οι τιμές των φαρμάκων στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαφέρουν, όπως διαφέρει και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών των χωρών αυτών, παρά τις προσπάθειες για εξίσωσή τους. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της Κύπρου και για το συγκεκριμένο θέμα συγκρίνονται οι τιμές των φαρμάκων συστημάτων υγείας των χωρών αυτών με τις τιμές του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, που είναι δυο εντελώς διαφορετικά και μη συγκρίσιμα πράγματα”, προσθέτει.

Οπως σημειώνει, ”στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν γίνεται διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, συμπληρώνοντας πως ”τα φάρμακα εντάσσονται γρήγορα στα συνταγολόγια, ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει πρόσβαση σε αυτά και οι τιμές είναι ελεγχόμενες”.

Επιπλέον, αναφέρει πως ”το υφιστάμενο σύστημα στην Κύπρο, παρά το ότι δημιουργεί συνθήκες σχετικής επάρκειας, ταυτόχρονα προκαλεί ανισότητες και εμποδίζει την εισαγωγή νέων πρωτοποριακών φαρμάκων τόσο στον ιδιωτικό τομέα, αφού τα φάρμακα αυτά είναι πιο ακριβά, όσο και στο δημόσιο τομέα αφού σε συστηματική βάση, για διάφορους λόγους, κάτι τέτοιο παρεμποδίζεται”.

Συνεχίζει αναφέροντας πως ”εάν υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί είναι ο τρόπος εισαγωγής και προμήθειας φαρμάκων στον δημόσιο τομέα”, προσθέτοντας πως ”η ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των δυο τομέων –ιδιωτικού και δημόσιου– είναι τεράστια όσον αφορά αφενός τον υπέρμετρα μεγάλο όγκο ασθενών και χρήσης φαρμάκων και αφετέρου τις πολύ περιορισμένες νέες φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στον δημόσιο τομέα”.

”Η ΚΕΦΕΑ”, αναφέρει η ανακοίνωση, ”συμμετέχει σε διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και άλλους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υποστηρίζει προτάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων και θα εγγυώνται την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα για όλους τους Κύπριους ασθενείς”.

Επιπρόσθετα, δεσμεύεται να παρέχει οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη έχει στη διάθεσή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέση ΚΕΦΕΑ,thesi kefea