Τη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών ζητά η Βουλή

16:05 22/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τις διαδικασίες του κράτους όσον αφορά στη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό συζήτησε σήμερα, σε συνεδρία της, η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με τους βουλευτές μέλη της να δηλώνουν ότι θα επιμένουν στην άμεση δρομολόγηση του θέματος.

«Είναι ξεκάθαρη η θέληση της Επιτροπής Εμπορίου να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία γιατί μέχρι σήμερα μόνο κοροϊδία έχουμε αντιμετωπίσει, ειδικότερα εμείς οι Λαρνακείς, εκ μέρους της Κυβέρνησης», δήλωσε ο Προεδρεύων της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Επρεπε,

πρόσθεσε, «ο χώρος να ήταν καθαρός από το 2009, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε».

Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε στο πρόσφατο ιστορικό των διαδικασιών που έχουν γίνει, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή αναμένεται να εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ενώπιον της η Τεχνική Επιτροπή για το θέμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Εμπορίου θα καλέσει εκ νέου τους αρμόδιους ενώπιον της τον επόμενο μήνα.

«Η παρακολούθηση εκ μέρους της Βουλής θα είναι έντονη και οι πιέσεις ασφυκτικές», είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση και όσον αφορά στα ποσά που χάνονται λόγω της μεγάλης καθυστέρησης – όπως ανέφερε – λέγοντας παράλληλα ότι από το 2004 η Κύπρος πληρώνει 15 εκ. ευρώ ετησίως για να διατηρεί εθνικά αποθέματα στο εξωτερικό.

«Ηρθε η ώρα να κοστολογήσουμε, αν θέλετε, και την αναβλητικότητα του κράτους, η οποία μας έχει φέρει σήμερα σ’ αυτή την κατάντια όσον αφορά την οικονομία του τόπου», είπε. Πρόσθεσε ότι «είναι γι’ αυτό που πρέπει η Βουλή να πάρει τον πραγματικό της ρόλο να είναι ελεγκτής στο κάθε τι που κάνει η Κυβέρνηση, ώστε οι αποφάσεις, οι εισηγήσεις, οι δεσμεύσεις του κράτους να υλοποιούνται και όχι απλώς να μένουν δεσμεύσεις με την επακόλουθη επιβάρυνση της οικονομίας του τόπου», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει κατά πόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας για το ενδεχόμενο σεισμού, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι εγκαταστάσεις στη Λάρνακα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

«Από την άλλη δεν πρέπει να φοβίζουμε και τον κόσμο, γιατί την οποιαδήποτε θεομηνία ή σεισμό δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει, είναι γι’ αυτό που η Λάρνακα ζητά επιτακτικά την απομάκρυνσή τους από την πόλη και την παραλία της», σημείωσε.

«Μετά από μια άγονη περίοδο δύο τουλάχιστον δεκαετιών, το ζήτημα της μετακίνησης των πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα άρχισε να εμφανίζει μια κινητικότητα», δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι «έχει συσταθεί Τεχνική Επιτροπή, υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος και η Διυπουργική Επιτροπή εξετάζει όλα αυτά τα δεδομένα και τις εξελίξεις και αναμένουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει κινητικότητα γύρω από το ζήτημα».

«Θα τύχουν επεξεργασίας οι προτάσεις της Τεχνικής Επιτροπής και θα εξεταστεί ο οδικός χάρτης», είπε.

«Αναφορικά με κάποιες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, πρέπει να πω ότι οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν δεν πρέπει να μεγι

Keywords
Τυχαία Θέματα