Τη θέση της Επιτρόπου για το Παιδί συζήτησε η Επ. Παιδείας

16:52 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για την αγωγή και Εκπαίδευση Παιδιών με αναπηρίες, ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης, παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε πως η συγκεκριμένη διαβούλευση έγινε μεταξύ της ιδίας και ενδιαφερόμενων φορέων, επαγγελματιών του χώρου της εκπαίδευσης και πανεπιστημιακών.

Η θέση της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού επικεντρώνεται σε γενικότερα

θέματα που αφορούν τα παιδιά με αναπηρίες ή/και μαθησιακές δυσκολίες χωρίς να καταπιάνεται με συγκεκριμένες ομάδες / κατηγορίες παιδιών, έχοντας ως σημείο αναφοράς την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις της, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, η κ. Κουρσουμπά είπε: «Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε από μένα ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης που έκανα τα δύο τελευταία χρόνια με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες στο χώρο, καθώς και με οργανώσεις γονέων παιδιών γι’ αυτές τις αναπηρίες, προκειμένου να διαμορφώσω μια άποψη και να υποβάλω θέσεις μου τόσο στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όσο και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε σχέση με αυτό το πολύ καίριο θέμα, δηλαδή τον τρόπο αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες».

«Ο στόχος», πρόσθεσε, «είναι να ληφθούν μέτρα στη βάση της εμπειρίας που είχαμε ως κράτος από την εφαρμογή της νομοθεσίας για αγωγή και εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία και να προχωρήσουμε ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση γι’ αυτά τα παιδιά. Και ακριβώς έχουμε τονίσει και θεωρώ τη σημερινή παρουσίαση που έκανα ως την αρχή ενός νέου ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος μέσα σε τακτά χρονικά πλαίσια θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων και στη λήψη θεσμοθετημένων μέτρων και θέλω πριν προχωρήσω να πω ότι συγχαίρω τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος δεσμεύτηκε σήμερα να προχωρήσει στη βάση της έκθεσης μου όπως έχω ζητήσει σε τακτά χρονικά πλαίσια, ώστε να βελτιώσουμε τη νομοθετική ρύθμιση και την εφαρμογή των πρακτικών για την αγωγή και εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες».

Όπως ανέφερε, η βάση της τοποθέτησης της στηρίζεται στο ότι στη βάση όλων των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν το κράτος, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά με αναπηρίες έχουν τα ίδια δικαιώματα, για μια αγωγή και εκπαίδευση, τα οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα το καθένα να αναπτυχθεί το μάξιμουμ των δικών του δυνατοτήτων.

Επίσης, είπε ότι αυτά τα παιδιά είναι μέρος του συνολικού κορμού της εκπαίδευσης και δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται, σημειώνοντας πως πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να παραμένουν στη γενική τάξη, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος των άλλων παιδιών, που σημαίνει να γίνουν εκείνες οι διευθετήσεις, ώστε να παρέχεται ο χρόνος και η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά εκείνο που δικαιούνται.

«Εχω κάνει εισηγήσεις που αφορούν τη λειτουργία των Επαρχιακών Επιτροπών Εκπαίδευσης πως πιστεύω ότι πρέπε

Keywords
Τυχαία Θέματα