Την άρση των εμπάργκο με την οικονομική κρίση συνδυάζει τώρα ο Ερογλου

16:29 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το αν η οικονομική κρίση φέρει ή όχι μια λύση εξαρτάται από την ΕΕ δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, λέγοντας ότι αναμένει η Ενωση να ασκήσει πίεση στους Ε/κ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για λάθη που έκανε η ΕΕ και τα οποία διορθώνοντας θα πρέπει να στείλει κάποια μηνύματα στους Ε/κ και να κάνει κάποια απτά βήματα που θα μπορούν να αποτελέσουν στήριξη

σε μια λύση στην Κύπρο.

Εάν, είπε, δοθεί το μήνυμα ότι στηρίζουν την (οικονομική) βοήθεια προς τους Ε/κ, αλλά ζητούν από αυτούς να άρουν τα εμπάργκο που εφαρμόζουν εναντίον των Τ/κ τότε μπορεί να τους δοθεί (τους Ε/κ) κίνητρο για λύση. Αυτό, ανέφερε, το λέει στους ευρωπαίους συνομιλητές του κατά τις συναντήσεις που έχει μαζί τους.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ερογλου είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο του έκανε πρόταση όπως το φυσικό αέριο που θα εξορυχτεί από την Κύπρο μεταφερθεί μέσω αγωγών από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας πως το 2011 είχε προβεί σε προτάσεις για το θέμα, που ήταν η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου. Επιπρόσθετα, είπε, φέτος έκανε και την πρόταση για τους αγωγούς μεταφοράς μέσω Τουρκίας, αλλά – πρόσθεσε – οι Ε/κ δεν αντέδρασαν θετικά και αρνητική είναι και η στάση τους όσον αφορά το νερό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Στην αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους, συνέχισε, θα συμβάλει μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αναμένεται από τις παρούσες διαπραγματεύσεις. Φέροντας ως παράδειγμα το Κόσονβο, το ανατολικό Τιμόρ, το νότιο Σουδάν και τελευταία την Παλαιστινιακή αρχή, ο Τ/κ ηγέτης, είπε ότι απέναντι στην αδιαλλαξία των Ε/κ θα πρέπει να είναι γνωστό πως και αυτό αποτελεί μια επιλογή.

Οι ισλαμικές χώρες, είπε ο Ντερβίς Ερογλου, εφαρμόζουν και αυτές εμπάργκο στις μεταφορές προς τα κατεχόμενα και για να ξεπεραστεί αυτό χρειάζεται σίγουρα η επιρροή της Τουρκίας. Με τις ενέργειες της Τουρκίας, συνέχισε, μπορούν να έρθουν κάποια αποτελέσματα με το χρόνο. Η αραβική άνοιξη, ανέφερε επίσης ο κ. Ερογλου, έχει επηρεάσει το ψευδοκράτος καθώς πρόκειται για χώρες με τις οποίες ανέμενε ότι θα συνεργαζόταν οικονομικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι παρά τις προηγούμενες θετικές δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αυτές που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσουν λόγο ώστε να μην επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Το ΔΗΚΟ με το οποίο συνεργάστηκε για τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Ερογλου, είναι το κόμμα του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. «Εάν δεις το πρωτόκολλο που υπέγραψαν τα δύο κόμματα, φαίνεται από κάποιες παραγράφους ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερογλου,eroglou