Την προοπτική μιας πράσινης Κύπρου παρουσίασε ο Επ. Περιβάλλοντος

17:28 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την προοπτική μιας νέας εικόνας της Κύπρου, φιλικής προς το περιβάλλον, στην οποία θα βρίσκουν εργασία νέοι με σπουδές μεταξύ άλλων στην περιβαλλοντική μηχανική, την περιβαλλοντική επιστήμη, τη δημόσια υγεία, την υδρολογία και την εξειδίκευση στην πολιτική μηχανική των υπογείων νερών και στην ακτομηχανική, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο Επίτροπος Περιβάλλοντος

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η ενέργεια, το περιβάλλον, τα απόβλητα, οι μεταφορές, η προστασία των ακτών και της φύσης αποτελούν τομείς της οικονομίας που προσφέρονται για εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας, ανέφερε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ποικίλα πρακτικά παραδείγματα ως προς το τι μπορεί να γίνει από πλευράς της πολιτείας για προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Η ανακαίνιση και αναπαλαίωση παλιών κτιρίων στις αστικές περιοχές και τις περιοχές της υπαίθρου θα έχει το διττό αποτέλεσμα της εργοδότησης μικρομεσαίων επαγγελματιών και τεχνιτών διαφόρων ειδών, μειώνοντας παράλληλα την εξάπλωση της πόλης στη φύση, ανέφερε.

Απτά παραδείγματα του πώς μπορεί να προωθηθεί από το κράτος αυτός ο τομέας είναι το σχέδιο «Απόδοση Κτιρίων» που λειτούργησε στη Γερμανία, μέσω του οποίου δόθηκαν δάνεια και επιχορηγήσεις με έμφαση στις ανακαινίσεις με την απαίτηση για συγκεκριμένες ελάχιστες προδιαγραφές. Παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ με την επιπρόσθετη στόχευση σε άτομα χαμηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, η πόλη του Βερολίνου υπέδειξε ενεργοβόρα κτίρια και δημοσιοποίησε τα ετήσια έξοδα σε ενέργεια, προσφέροντας σε εταιρείες που προχώρησαν σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης το ποσό που αναλογεί από τη διαφορά που προέκυψε στο κόστος λειτουργίας λόγω της εξοικονόμησης.

Πρακτικά παραδείγματα του τι μπορεί να γίνει είναι μεταξύ άλλων η προώθηση προγραμμάτων θερμομόνωσης, η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, η αλλαγή στον οδικό φωτισμό, η εξοικονόμηση στα κρατικά κτίρια και τα πανεπιστήμια και η τροποποίηση πολεοδομικών κανονισμών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση οικιακού τύπου ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, η προώθηση τέτοιων ενεργειών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με μηδενικό κόστος στο κράτος.

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε εκτενώς σε βελτιωτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν για τη διαχείριση του νερού.

Πρότεινε την αλλαγή δικτύων υδροδότησης που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες, την επίσπευση των κεντρικών συστημάτων αποχέτευσης που θα δώσουν μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που τώρα δεν διαθέτουν νερό για άρδευση, την προώθηση της εγκατάστασης συστημάτων νερού της βροχής για οικιακή χρήση, αλλά και στην υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων απορρόφησης του νερού της βροχής, κάτι που θα αυξήσει την υγρασία στο έδαφος για τα φυτά και τα δέντρα και θα εμπλουτίσει τα υπόγεια νερά.

Οι δράσεις που μπορούν να ακολουθηθούν και όσον αφορά στις μεταφορές συμπεριλήφθηκαν στην παρουσίαση του Επιτρόπου Περιβάλλο

Keywords
Τυχαία Θέματα