Το δικαστικό θρίλερ δύο δεκαετιών που συγκλόνισε την Ελλάδα

10:44 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικογένεια Νάσιουτζικ έχει πολλές φορές απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα φονικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1984, για το οποίο κατηγορήθηκε ο Θανάσης Νάσιουτζικ, μία κόρη, η Παυλίνα, που γίνεται διάσημη συγγραφέας, και τώρα ένα νέο παιδί, μόλις 20 ετών, ο Νικόλαος Ρωμανός (γιος της Παυλίνας Νάσιουτζικ, εγγονός του Θανάση) που κατηγορείται

για συμμετοχή στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς.

Η πρώτη πράξη του οικογενειακού δράματος γράφτηκε πριν 29 χρόνια. Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ κρίθηκε ένοχος για μία αποτρόπαια δολοφονία: αυτή του λογοτέχνη Θ. Διαμαντόπουλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με 97 χτυπήματα από σφυρί στο κεφάλι. Η δολοφονία έμεινε γνωστή και ως «Εγκλημα στο Κολωνάκι».

Ο Νάσιουτζικ από πλούσιος αστός του Ψυχικού βρίσκεται κατηγορούμενος για ένα ειδεχθές έγκλημα. Γνωστός για τις κομουνιστικές του απόψεις (έμεινε έγκλειστος για οχτώ χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία) διανοούμενος της εποχής και συγγραφέας, είδε τη ζωή του να καταρρέει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ακούστηκαν πολλά για το φονικό, όπως ότι ο Νάσιουτζικ σκότωσε επειδή ζήλευε το ταλέντο του Διαμαντόπουλου ή επειδή το θύμα τον σαμποτάρισε στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είδε τον Νάσιουτζικ να μπαίνει ή να βγαίνει από το διαμέρισμα του Διαμαντόπουλου όπου έγινε η δολοφονία. Η μαρτυρία που μέτρησε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Βικτωρίας Νταγκουνάκη, που έμενε έναν όροφο κάτω από το θύμα. Είχε ακούσει τον Διαμαντόπουλο να φωνάζει: «Μη Θανάση, έλεος, μη το κάνεις!».

Κατά του Νάσιουτζικ βάρυνε κάτι ακόμα: Προσπάθησε να δημιουργήσει άλλοθι.

Την ώρα του εγκλήματος είχε πάρει τηλέφωνο τη γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της είπε: «Γεια σου τι κάνεις, έτσι σε πήρα, δεν σε θέλω κάτι. Σου τηλεφωνώ από το σπίτι μου». Στη συνέχεια ο Νάσιουτζικ ζήτησε από τη γραμματέα να πει ότι εκείνη τον είχε καλέσει στο σπίτι του. Επίσης, έβαλε ακόμα μια μάρτυρα να πει ότι ο κηπουρός της τον είδε στο σπίτι. Και τα δύο άλλοθι κατέρρευσαν στο δικαστήριο με αποτέλεσμα ο Νάσιουτζικ να καταδικαστεί σε ισόβια πρωτόδικα.

Τελικά οι απανωτές εφέσεις κράτησαν την υπόθεση στα δικαστήρια για σχεδόν δέκα χρόνια. Στα δικαστικά χρονικά έχει μείνει και η σκληρή διαμάχη των δύο δικηγόρων, του Αλέξανδρου Λυκουρέζου για την οικογένεια Νάσιουτζικ και του Νίκου Κωνσταντόπουλου για την οικογένεια Διαμαντόπουλου.

Κάποια στιγμή κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών, αλλά έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα ξανέγινε δίκη και τελικά κρίθηκε οριστικά ένοχος το 1993.

Αποφυλακίστηκε στις 18 Απριλίου του 1995, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, αφού είχε εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

Κόρη του, η Παυλίνα Νάσιουτζικ, συγγραφέας και διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Εχει γράψει πολλά βιβλία, ενώ ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τα μπεστ σέλερ «Μύκονος μπλουζ» και «Mαμάδες Bορείων Προαστίων». Συγκλονιστικό είναι το βιβλίο της για το προσωπικό της δράμα και την περιπέτεια του πατέρα της.

Η ίδια αποφάσισε να αφήσει τα πιο εύπεπτα βιβλία και να καταπιαστεί με ένα δύσκολο θέμα, τον μεγάλο της εφιάλτη. Στις προθέσεις της με το βιβλίο «Τόση λίγη αλήθεια, Η υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω» είναι να κλείσει τον κύκλο των αναμνήσεων της. Γράφει με σεβασμό για το θύμα και την οικογένειά του, αλλά περιφρονητικά για την ελληνική δικαιοσύνη και την ελληνική νοοτροπία και υπερασπίζεται τον πατέρα της και τον εαυτό της.

Τώρα η Παυλίνα Νάσιουτζικ πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο εφιάλτη μετά τη σύλληψη του γιου της για συμμετοχή στην οργάνωση πυρήνες της Φωτιάς…

The post Το δικαστικό θρίλερ δύο δεκαετιών που συγκλόνισε την Ελλάδα appeared first on onlycy.com - Cyprus News Portal, Ειδήσεις, Eidisis, Kypros.

Keywords
Τυχαία Θέματα