Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ουκρανία για το δικαίωμα του “συνέρχεθαι και συνεταιρίζεσθαι”

14:18 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θεσμικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί, συνιστά το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει επί εικοσαετία χωρίς νομοθεσία που να επιτρέπει τις ειρηνικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του ακτιβιστή Ολεκσίγι Ολεκσαντρογιουβιτς Γιουρεντσοβ κατά της Ουκρανίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του “συνέρχεθαι και συνεταιρίζεσθαι”,

για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την τιμωρία ή την καταδίκη χωρίς την ύπαρξη νόμου.

Με την απόφαση του υποχρέωσε την Ουκρανία να καταβάλει στον προσφεύγοντα 6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, εξαιτίας της παράνομης και αναίτιας σύλληψης και κράτησης του, κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στις υπηρεσίες κρατικού ελέγχου της χώρας, τον Οκτώβριο του 2010.
Με την απόφαση του, ωστόσο, το Δικαστήριο επικρίνει τις αρχές της Ουκρανίας διότι, είκοσι χρόνια τώρα, δεν έχουν εφαρμόσει νομοθεσία με την οποία να αναγνωρίζεται το δικαίωμα συμμετοχής σε μία ειρηνική συγκέντρωση ή διαδήλωση.

Υπενθυμίζοντας ότι η αναγνώριση του δικαιώματος του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι” αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ουκρανίας έναντι της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει στην απόφαση του, θεσμικό πρόβλημα την έλλειψη της σχετικής νομοθεσίας και καλεί τις ουκρανικές αρχές να προχωρήσουν τάχιστα στην επίλυση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα