Το ερχόμενο Φεβρουάριο η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στην «Αφροδίτη»

13:08 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης μιλούσε στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, με θέμα την κατάσταση των ερευνητικών διαδικασιών στην Κύπρο αναφορικά με τα ενεργειακά αποθέματα.

Ομιλητής στην ενότητα αυτή του συνεδρίου

ήταν και ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, ο οποίος εξήγησε την απόφαση της εταιρείας του να μην υποβάλλει αίτηση κατά τον β` γύρο αδειοδότησης, ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά σχέδια της εταιρείας να μεταφέρει στην Κύπρο γεωτρύπανο για εντοπισμό πετρελαίου στο τεμάχιο 12.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα θέματα ενέργειας αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία καθώς μετά την γεώτρηση της Noble, η Κύπρος μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι περιλαμβάνει τη θωράκιση της Κύπρου σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, την δημιουργία τρίτου ενεργειακού διαδρόμου και τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών, καθώς και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου, με την εισαγωγή του φυσικού αερίου και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Κύπρο, το ιστορικό της οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη, καθώς και το χρονικό του α` και β` γύρου αδειοδότησης των τεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, κάτι που είπε ότι θα αποτελέσει την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κόστος 7-10 δις ευρώ.

Ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, αναφερόμενος στην πιθανότητα εντοπισμού πετρελαίου στο οικόπεδο 12, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μην δικαιολογούν την ύπαρξη πετρελαίου, παρόλο που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς, η Noble Energy παρέλαβε πρόσφατα ένα νέο γεωτρύπανο με δυνατότητες γεώτρησης σε μεγάλο βάθος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό πετρελαίου στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει πετρέλαιο, ενώ σχεδιάζει, χωρίς αυτό να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τη μεταφορά του γεωτρύπανου και στην Κύπρο για τον εντοπισμό πετρελαίου, στο οικόπεδο 12.

Για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι πρόκειται για 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με μέσο όρο τα 7 και σημείωσε ότι η Noble προγραμματίζει δεύτερη γεώτρηση εντός του οικοπέδου στις αρχές του 2013.

Ο Τζόν Τόμιτς, είπε ότι Noble Energy αποφάσισε να μη λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θεωρεί πολύ θετική την έλευση και άλλων εταιρειών στην Κύπρο, γεγονός που θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και

Keywords
Τυχαία Θέματα