Το ΓΕΣΥ και άλλα ζητήματα που αφορούν την υγεία συζήτησαν ΑΚΕΛ και ΥΠΥΓ

20:33 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα πρέπει να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η Ιατρική Σχολή θα πρέπει να συνεχίσει «γιατί σε βάθος χρόνου, κατά τη δική μας άποψη θα βοηθήσει πάρα πολύ την Κύπρο να μετατραπεί και σε ένα κέντρο υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας, στις δικές του δηλώσεις,

υπογράμμισε ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα από το Υπουργείο να προχωρήσουν στο γενικό σύστημα υγείας.

«Πάνω απ` όλα βάζουμε τον ασθενή και τα προβλήματα της υγείας και πως το κράτος είναι ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας και φροντίζει τα της υγείας του πολίτη, όλων των πολιτών, ισότιμα από τη γέννηση μέχρι το θάνατο του, κατά τον καλύτερο τρόπο. Και αν κοιτάζουμε έτσι τα πράγματα και τα προβλήματα τα οποία έχουμε σήμερα ή θα έχουμε στο μέλλον, νομίζω ότι θα έχουμε εκείνες τις συναινέσεις για πολλά θέματα γιατί βάζουμε τον ίδιο στόχο που είναι ο ασθενής και η υγεία του», σημείωσε.

Ο κ. Πατσαλή είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν πάρα πολλά θέματα και ήταν πάρα πολύ ειλικρινείς διάλογος.

«Έχω ακούσει τις θέσεις και θα μου δοθεί ένα υπόμνημα με τις θέσεις αυτές για όλα τα μεγάλα θέματα, πρώτιστα για το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της φιλοσοφίας του. Είναι γνωστό ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουμε στο γενικό σύστημα υγείας και ότι μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλα εκείνα τα κενά τα οποία υπάρχουν σήμερα και τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν, ούτως ώστε να έχουμε το πλαίσιο, τη συγκεκριμένη εικόνα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Το ίδιο για τα θέματα της μεταρρύθμισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της διοίκησης του Υπουργείου Υγείας, καθώς και πολλά θέματα που αφορούν καθημερινά προβλήματα των ασθενών, κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θεωρεί ότι οι συναντήσεις αυτές είναι πάρα – πάρα πολύ χρήσιμες «γιατί στο τέλος πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα και στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική συναίνεση και η συλλογικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό σχέδιο υγείας και μεταρρύθμισης για το καλό του πολίτη», όπως ανέφερε.

«Είναι γι` αυτό το λόγο που σαν Υπουργός έχω ξεκινήσει και μια σειρά επαφών με όλα τα κόμματα, η οποία θα είναι συνεχής, ούτως ώστε να συζητούμε την πρόοδο γύρω από αυτά τα θέματα και στο τέλος να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις δηλώσεις του, αφού είπε ότι η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ήταν πάρα πολύ παραγωγική, ανέφερε ότι στην αρχή τον συγχάρηκε για την ανάληψη των καθηκόντων του και διά ζώσης και του ευχήθηκε καλές επιτυχίες, γιατί, όπως είπε, «η επιτυχία του στον τομέα της υγείας θα σημαίνει επιτυχία για το σύνολο της κοινωνίας».

«Του είπα ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις από τις πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης για τα ζητήματα του τομέα της υγείας. Όμως, τον ίδιο θα τον κρίνουμε από τα αποτελέσματα τα οποία θα έχει στο Υπουργείο. Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ως τα πιο σημαντικά, στον τομέα της υγείας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, γιατί ο διάλογος μας ήταν πολύ ειλικρινής και έτσι αρκετά παραγωγικός. Το πρώτο θέμα που θέσαμε ήταν το θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στην υποστελέχωση και δεν είναι θέμα που αφορά τον Υπουργό, αφορά τους προϋπολογισμούς του κράτους», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 στον τομέα της υγείας, ένα τομέας που πρέπει να στηριχθεί από το κράτος για να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, ιδιαίτερα τώρα που η πλειοψηφία του κόσμου προσφεύγει στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω και της οικονομικής κρίσης.

«Το θέμα της υποστελέχωσης, καθώς και κάποια άλλα προβλήματα τα οποία έχουμε εντοπίσει τις τελευταίες μέρες, είναι ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό. Συζητήσαμε το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, καθώς και το θέμα της Ιατρικής Σχολής. Η άποψη μας είναι ότι το ΓΕΣΥ θα πρέπει να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό και ταυτόχρονα ότι η Ιατρική Σχολή θα πρέπει να συνεχίσει γιατί σε βάθος χρόνου, κατά τη δική μας άποψη θα βοηθήσει πάρα πολύ την Κύπρο να μετατραπεί και σε ένα κέντρο υγείας», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχουν συμφωνήσει με τον Υπουργό ότι θα συνεχίσουν αυτές τις συναντήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων.

«Έχουμε συμφωνήσει, επίσης, ότι σύντομα θα του στείλουμε ένα υπόμνημα με τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τα βασικά ζητήματα στον τομέα της υγείας και βέβαια εμείς θα επιχειρήσουμε να συνεργαστούμε με τον Υπουργό γιατί θεωρούμε, επαναλαμβάνω, ότι η δική του επιτυχία θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα