Το Σεπτέμβριο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η τρόικα

15:17 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το Σεπτέμβριο, διευκρίνισε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται.

Ωστόσο, πρόκειται για μια νέα

εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συγκαλούσε μια έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη λήψη των αποφάσεων.

Ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει στις 9 Ιουλίου, αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (31 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, αλλά και σχετικά με τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα λαμβάνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με τη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ληφθεί η απόφαση στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η τρόικα δεν θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση για την πορεία του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup που έχει προγραμματιστεί είναι για τις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου ΕCO-FIN. Ενδεχομένως, θα συζητηθεί σ’ αυτή τη συνεδρίαση το θέμα της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Γιούνκερ στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία θα βρεθεί τεχνική λύση, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, είχε πει ο Πρόεδρος του Εurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα