Το τουρκικό ΥΠΕΞ για το συριακό αεροσκάφος

17:32 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχου Ρώσοι επιβάτες λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους από την Άγκυρα, δηλώνει η Τουρκία για το αεροσκάφος των συριακών αερογραμμών που εξαναγκάστηκε χτες να προσγειωθεί λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου παρέμεινε μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας μετέβη σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας εξηγήσεις.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «ο πιλότος του αεροσκάφους δεν μας ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών. Πληροφορηθήκαμε

από την πρεσβεία της Ρωσίας ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες, λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι τουρκικές αρχές, μετά από καταγγελία ότι μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό, αποφάσισαν  να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας και να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι «το αεροσκάφος ενημερώθηκε σχετικά, κατά την πτήση και ενώ πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με τρόπο που δόθηκε στον πιλότο η δυνατότητα να επιστρέψει. Ο πιλότος δεν επέστρεψε και έτσι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 17.15».

Σημειώνεται ότι μετά τις έρευνες που ακολούθησαν, το αεροσκάφος απογειώθηκε περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «αμέσως μετά την προσγείωση, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τις ανάγκες των επιβατών. Οι αρχές ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι μπορούν να μεταβούν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αλλά μόνο ορισμένοι επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος».

Η Άγκυρα φροντίζει να απαντήσει στον ισχυρισμό που διατύπωσαν επιβάτες του αεροσκάφους μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης περί κακομεταχείρισής τους εκ μέρους των τουρκικών αρχών, τονίζοντας ότι «προκειμένου να υπάρξει άμεση επέμβαση για τυχόν προβλήματα υγείας, βρισκόταν σε ετοιμότητα ιατρική ομάδα και ασθενοφόρο. Γιατρός μετέβη στο αεροσκάφος μετά την πληροφορία ότι ένας επιβάτης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, αλλά δέχθηκε την απάντηση ότι δεν υπάρχει λόγος. Συνεπώς είναι αστήριχτες οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών».

Keywords
Τυχαία Θέματα