Βελτίωση παρουσίασε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΚΟΕ

20:47 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βελτίωση παρουσίασε τον Απρίλιο του 2012 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο λόγω κυρίως στη μικρή βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές και στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ οριακή επιδείνωση παρουσίασε το κλίμα στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρει στο τεύχος Απριλίου το ΚΟΕ,

ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο, βελτίωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καλυτέρευση του κλίματος στη μεταποίηση, εξαιτίας της βελτίωσης των προσδοκιών για την παραγωγή και απασχόληση, καθώς και στην καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές, λόγω θετικότερων προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, τους τελευταίους μήνες ο ΔΟΣ παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα γεγονός που προδιαγράφει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Το κλίμα στις υπηρεσίες και στις κατασκευές παρουσίασε οριακή επιδείνωση, ενώ στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με το Μάρτιο.

Ο Δείκτης Χρήσης Παραγωγικής Ικανότητας για τον Απρίλιο 2012 στη μεταποίηση σημείωσε οριακή αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012, ενώ στις υπηρεσίες παρέμεινε αμετάβλητος.

Ο υποτομέας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών επανήλθε στα επίπεδα του 2011 μετά την πτώση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα Απριλίου του ΚΟΕ, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε βελτίωση σε σύγκριση με το Μάρτιο. Οι καταναλωτές αξιολογούν λιγότερο αρνητικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική κατάσταση των ιδίων και της Κύπρου γενικότερα, κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσίασαν βελτίωση συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, με την πλειοψηφία όμως να αναμένει αύξηση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες.

Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ λιγότεροι αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Σε σχέση με το Μάρτιο, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν την τρέχουσα χρονική στιγμή ως κατάλληλη για μεγάλες αγορές και εκδηλώνουν πρόθεση να προβούν σε τέτοιες αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Τέλος η πιθανότητα για αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζει βελτίωση.

Στο λιανικό εμπόριο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες
επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ τα τρέχοντα αποθέματα των επιχειρήσεων παρουσιάζονται μειωμένα.

Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και αναμένουν μείωση των τιμών τους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων όσον αφορά την απασχόληση και τις πωλήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα