Βουλή: Οι κάτοικοι στις βρετανικές βάσεις να μην είναι 2ης κατηγορίας πολίτες

14:36 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις, συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι η Επιτροπή Εμπορίου προσπαθεί να σπάσει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τα θέματα αναπτύξεως στις περιοχές που βρίσκονται εντός των βρετανικών βάσεων.

«Κατεβλήθη

τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της Επιτροπής για να περάσει το σωστό μήνυμα αλλά και το αξίωμα που διέπει μια ευνοούμενη πολιτεία ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις», σημείωσε.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, ανέφερε, είναι μόνο ίσοι στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα «που επιχαίρουν οι άλλοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το δικαίωμα, συνέχισε, να αναπτύσσουν και να χειρίζονται την περιουσία τους και την γη τους με τον ίδιο τρόπο που την διαχειρίζονται όλοι οι ελεύθεροι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δώσαμε, πρόσθεσε, ουσιαστικά τελική γραμμή χρονική όσον αφορά την απάντηση εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Εσωτερικών σε δεκαπέντε μέρες όπως έχουμε την τελεσίδικη στάση τους απέναντι σε αυτό το μείζον θέμα.

«Ταυτόχρονα καλούμε και στέλνουμε και ισχυρό μήνυμα προς τις βρετανικές βάσεις ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε εμπόδια θέτουν γι αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και δημοκρατικό ζήτημα το να απολαμβάνουν οι πολίτες την περιουσία που έχουν, όπου και αν αυτή βρίσκεται εντός των ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα παρευρίσκεται στην επόμενη συνεδρία για να τοποθετηθεί επί των νομικών πτυχών έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη.

«Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπογραφούν σε πολιτικό επίπεδο, οι συμφωνίες ώστε να προχωρήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σε πλήρη ανάπτυξη της γης τους», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής Αγγελος Βότσης ανέφερε πως τα πολεοδομικά που αφορούν τις αναπτύξεις σε αυτές τις περιοχές, είχαν από καιρό επιλυθεί μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και των βρετανικών βάσεων, όμως έμενε η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών.

Σήμερα, σημείωσε, έχουμε ενημερωθεί ότι ο Εισαγγελέας ζήτησε να παρευρεθεί ο ίδιος στην ερχόμενη συνεδρία για να τοποθετηθεί επί του θέματος σε νομικές πτυχές κι ότι οι βάσεις έχουν υπαναχωρήσει από το θέμα που έχει προκύψει κατά πόσο θα μπορούσαν αυτές οι περιουσίες να πωλούνται και σε εκτός από Κύπριους.

«Η δική μας Κυβέρνηση επιμένει ότι και η Βουλή θα πρέπει να δεχθεί όπως αυτές οι αγοραπωλησίες να γίνονται μόνο μεταξύ Κυπρίων πολιτών. Αυτό το είχαν αποδεχτεί οι βρετανικές βάσεις κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τώρα επανέρχονται και στην προηγούμενη πρόταση τους να γίνονται αγοραπωλησίες κα

Keywords
Τυχαία Θέματα