Ξανανοίγει η υπόθεση του θανάτου της Οξάνας Ράντσεβα στην οποία καταδικάστηκε Κύπρος και Ρωσία

14:46 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανυπέρβλητες δυσχέρειες, στην ολοκλήρωση των ερευνών, για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων θανάτου της 20χρονης Ρωσίδας Οξάνας Ράντσεβα και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους, διαπιστώνει, σε επιστολή της προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Επιτροπή που, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί το καλώς έχει της εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία είχαν καταδικασθεί η Κύπρος

και η Ρωσία, για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τη ζωή μιας εικοσάχρονης κοπέλας, που είχε πέσει στα δίχτυα ενός παράνομου κυκλώματος τράφικινγκ, ζήτησε, ως όφειλε, λεπτομέρειες για την πορεία αυτής της υπόθεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι, στην επιστολή που απέστειλε προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ομολογείται, μεταξύ άλλων, ότι:

- Υπήρξε μία καθυστέρηση στην πορεία των ερευνών για την διακρίβωση των αιτίων θανάτου της 20-χρονης Ρωσίδας εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του ενός εκ των ερευνητών της υπόθεσης Γιαννάκη Αγαπίου.

- Δεν στάθηκε δυνατό να ληφθούν καταθέσεις από δύο πρόσωπα που στα πλαίσια των διαδικασιών δικαστικής συνδρομής είχε η προτείνει η Ρωσία στις Κυπριακές αρχές, δεδομένου ότι η μία εκ των μαρτύρων είχε πεθάνει και ο άλλος αρνήθηκε να καταθέσει.

Υπενθυμίζεται, σχετικά μ’ αυτή την υπόθεση ότι, στις 7 Ιανουαρίου 2010, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την υπόθεση Ραντσέβα κατά Κύπρου και Ρωσίας, καταδίκασε την Κύπρο για παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής, στο δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια καθώς και για παραβιάσεις που σχετίζονται με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, ενώ καταδίκασε και τις δύο χώρες για παραβιάσεις σχετικά με την απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας.

Υποχρέωσε δε την Κύπρο να καταβάλει στον ενάγοντα-πατέρα της νεαρής 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.150 ευρώ για έξοδα, και τη Ρωσία να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθικές ζημίες.

Η υπόθεση αφορούσε τον ανεξήγητο θάνατο της 20χρονης Ρωσίδας χορεύτριας Οξάνα Ραντσέβα, που, ενώ έφτασε στην Κύπρο, στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνης, προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε κυπριακό καμπαρέ, βρέθηκε, στις 28 Μαρτίου 2001, νεκρή, στο πλακόστρωτο, κάτω από το διαμέρισμα όπου την είχαν «αποκλείσει» οι ιδιοκτήτες του κέντρου στο οποίο επρόκειτο να εργαστεί.

Η νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της νεαρής προκλήθηκε από την πτώση της αλλά το τοπικό δικαστήριο χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου της περίεργες, θεωρώντας μεν ότι η νεαρή επιχείρησε να ξεφύγει από το διαμέρισμα όπου «φιλοξενούνταν» αλλά ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε ποινική ευθύνη άλλων για τον θάνατό της.

Ο πατέρας της νεαρής χορεύτριας παρέλαβε τη σορό της κόρης του και επέστρεψε στη Ρωσία, όπου επιτροπή εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε ξεχωριστή ιατροδικαστική έρευνα από την οποία πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα