Υπ. Γεωργίας: Eκ. ευρώ η αξία συναλλάγματος από εξαγωγές χαλκού

17:02 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αξία του συναλλάγματος από τις εξαγωγές του χαλκού ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία του τόπου ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής ύφεσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση εκδοράς της καθόδου που συμπληρώνει την παραγωγή 50.000 τόνων χαλκού από τις εγκαταστάσεις στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι «η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd είναι η μόνη μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σήμερα στην Κύπρο στην εξόρυξη και παραγωγή χαλκού».

Το 1996, πρόσθεσε, «η εταιρεία επαναδραστηριοποίησε το μεταλλείο της Σκουριώτισσας και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σύγχρονη τεχνολογία της υδρομεταλλουργίας, παράγοντας καθαρό μεταλλικό χαλκό υπό μορφή καθόδων χαλκού, οι οποίες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές και συγκαταλέγονται μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο».

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, συνέχισε, «τηρήσαμε μιαν εποικοδομητική προσέγγιση από τα πρώτα στάδια της προσπάθειας εφαρμογής αυτής της νέας μεταλλουργικής μεθόδου στον χώρο του μεταλλείου της Σκουριώτισσας για δύο κυρίως λόγους”.

“Πρώτον, γιατί η υδρομεταλλουργία επιτρέπει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση χαμηλής μέχρι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας μεταλλευμάτων, που με τις κλασσικές μεθόδους θεωρούνται οικονομικά μη εκμεταλλεύσιμα. Ετσι, τα εναπομείναντα φτωχά κοιτάσματα στον χώρο του μεταλλείου, με τη νέα μέθοδο, μεταποιούνται σε τελικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξαιρετικής καθαρότητας και ποιότητας που τα κάνει περιζήτητα στις διεθνείς αγορές. Δεύτερος λόγος είναι ότι η τεχνολογία που εφαρμόζεται ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής χαλκού χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής προστασίας», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «από την έναρξη της νέας αυτής δραστηριότητας μέχρι σήμερα η μεταλλευτική μονάδα Σκουριώτισσας λειτουργεί εντός του θεσμοθετημένου περιβαλλοντικού πλαισίου που απορρέει από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξορυκτική βιομηχανία, και οι μηχανισμοί ελέγχου μέσω των περιβαλλοντικών και διαχειριστικών μελετών αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα».

«Αυτό καταδεικνύουν και τα 10 βραβεία που έχουν απονεμηθεί στην εταιρεία στα 16 χρόνια της λειτουργίας της», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι «η ιδιοκτησία, η διεύθυνση και η στελέχωση της εταιρείας είναι καθαρά κυπριακή και επίσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου με 100% εξαγωγικό χαρακτήρα».

Ο Υπουργός τόνισε ότι «η αξία του συναλλάγματος από τις εξαγωγές του χαλκού, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία του τόπου, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής ύφεσης».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «η προσφορά εργασίας σε ανθρώπους που προέρχονται κυρ

Keywords
Τυχαία Θέματα