Υπ. Γεωργίας: Η ηγεσία προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού

20:29 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ηγεσία της Κύπρου είναι προσηλωμένη στο στόχο της ειρήνης και της απελευθέρωσης του νησιού, στα πλαίσια μιας ειρηνικής, λειτουργικής λύσης, την οποία δικαιούται ο μάρτυρας λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, και αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει σύντομα πραγματικότητα αν καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία που αποτελεί το συνεχές εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση της επαρχίας Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε “την ισχυρότατη βούληση αυτής της Κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας”.
Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην εισβολή και τις επιπτώσεις της, σημειώνοντας ότι “ο λαός μας κλήθηκε πολλές φορές να προασπίσει τα πάτρια εδάφη από επίδοξους και αδίστακτους κατακτητές, τόσο στο απώτερο παρελθόν όσο και στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο της ιστορίας μας, και αυτό καλούμαστε και σήμερα να πράξουμε, να αγωνιστούμε ενωμένοι, να επαναδιεκδικήσουμε τα εδάφη μας, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές, και όλοι μαζί να παλέψουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας”.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ο λαός της Κύπρου δεν ζητά και δεν διεκδικεί τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ό,τι δικαιούται, προσθέτοντας ότι “απαιτούμε μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εποίκους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και αγνοούμενους”.

Είπε, επίσης, ότι “σε αυτήν την κρίσιμη ώρα της ιστορικής ζωής και πορείας μας, σε αυτήν την ώρα που η δική μας γενιά καλείται να σφραγίσει με τις αποφάσεις της τη μοίρα και το μέλλον του τόπου μας, οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη πικρά συναισθήματα και διαφορές και ενωμένοι να συστρατευθούμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την οικονομική της ανάκαμψη”.

“Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι τεράστιας σημασίας προϋπόθεση για το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας, να γίνεται πράξη η έννοια της ενότητας, της συλλογικότητας και της ομοψυχίας”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι “σήμερα διανύουμε, αναμφίβολα, την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974″, επισημαίνοντας την ανάγκη προσήλωσης όλων στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν τη νηφάλια πολιτική σκέψη και τον αδογμάτιστο πολιτικό διάλογο.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε έμπρακτα το δικαίωμα σε όλους για έκφραση διαφορετικής σκέψης και άποψης. Γιατί οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μιαν πορεία που να οδηγεί τον τόπο μας μπροστά. Σε ένα κράτος ακόμη πιο δημοκρατικό. Πολύ πιο σύγχρονο και λειτουργικό. Με θεσμούς αξιόπιστους. Με διαδικασίες αδιάβλητες και αποτελεσματικές. Με κατοχυρωμένη την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευθύνης που ξέρει να αντιστέκεται στη διαφθορά και τη διαπλοκή”, είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο των κατεχόμενων Δήμων, λέγοντας ότι η δράση τους κρατά ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων εδαφών και συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της αγάπης των νέων γενεών για τον τόπο καταγωγής τους, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της αγωνιστικότητας του λαού μέχρι την τελική δικαίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα