ΥΠΑΜ: H ΚΔ συνεισφέρει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης

10:22 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους των εδαφών της από τα τουρκικά στρατεύματα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνεισφέρει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελική φάση στην πολιτικο-στρατιωτική Πολυεθνική Άσκηση «Αργοναύτης 2012», η οποία διεξήχθη στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ηλιάδης υπογράμμισε πως κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη

πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών για την αποτελεσματική  πολιτικο-στρατιωτική  συνεργασία  μεταξύ  των συμμετεχόντων στην άσκηση, προσθέτοντας πως “ο στόχος έχει επιτευχθεί σε εξαιρετικό βαθμό”.

Οπως είπε ο Υπουργός Αμυνας, η άσκηση διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Συμμετέχουν ενεργά και συνεργάζονται εννέα Υπουργεία και δεκαεπτά υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετέχουν, επίσης, και συνεργάζονται αεροναυτικές δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λίβανο. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η διεθνής συμμετοχή  έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο, επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας.

Συμμετέχουν, ακόμη, στην Άσκηση με προσωπικό έντεκα χώρες και η ΕΕ, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, ο Καναδάς. Για να παρακολουθήσουν την άσκηση έχουν αποστείλει παρατηρητές δεκαπέντε χώρες. Την άσκηση παρακολουθούν επίσης μεγάλος αριθμός από πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών.

Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε ”τους Ευρωπαίους εταίρους, τους γείτονες και τους φίλους μας για την παρουσία, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους” και χαιρέτισε την παρουσία στην τελική φάση της άσκησης της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Ανέφερε ότι η συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις γειτονικές και άλλες φιλικές χώρες σ’ αυτό τον τομέα είναι πολύ σημαντική. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις δυνατότητες όλων μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στους τομείς της εκκένωσης πολιτών από περιοχές υψηλού κινδύνου, της λαθρομετανάστευσης, της αντιμετώπισης της πειρατείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, της τρομοκρατίας και της έρευνας και διάσωσης, είπε.

Πρόσθεσε πως στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον ένα από τους τρεις επίγειους Ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς Έρευνας και Διάσωσης ΜEOLUT μέσα στα πλαίσια βελτίωσης του Ευρωπαϊκού συστήματος Έρευνας Διάσωσης. Αυτό είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλη ευθύνη στην οποία θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και συνέπεια, ανέφερε.

Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, 

Keywords
Τυχαία Θέματα