ΥΠΕΣ: Η πολιτεία διασφαλίζει την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά

18:45 22/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή πολιτεία διασφαλίζει την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω της νομοθεσίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι η πολιτεία στηρίζει και προάγει τη συντήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομίας με επιχορηγήσεις αλλά και αξιοποιώντας τα Διαρθρωτικά και άλλα Ταμεία της ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην

πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα των λαών της Ευρώπης.

“Η πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο αλλά και μπροστά σε νέες προκλήσεις, λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της παγκοσμιοποίησης και της μετάλλαξης της κοινωνίας με νέα πρότυπα αλλά και της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων”, είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η προστασία, αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι απαραίτητη.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η αρχιτεκτονική κληρονομιά και το πολιτιστικό τοπίο αναδεικνύονται ως χώροι που εμπνέουν περηφάνια και προσδιορίζουν τη συλλογική μας ταυτότητα.

“Πολιτεία και κοινό αναγνωρίζουν πλέον την αξία, όχι μόνο των ιδιαίτερα σημαντικών μνημείων, αλλά και της ανώνυμης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, του ιστορικού και παραδοσιακού αστικού τοπίου, των αγροτικών υποδομών και άλλων κατασκευών που αποτελούσαν στο παρελθόν εύκολη βορά στο βωμό της ανάπτυξης”, συνέχισε.

Όπως είπε ο κ. Χάσικος, ιδιοκτήτες και κοινότητες αξιοποιούν τα ιστορικά τους κτήρια με ευφάνταστους τρόπους και επωφελούνται από τα μοναδικά και δυστυχώς μη επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά τους.

Διαβεβαίωσε ότι το κράτος, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες αυτές.

«Η κυπριακή πολιτεία διασφαλίζει την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω της νομοθεσίας και στηρίζει και προάγει τη συντήρηση και αποκατάστασή της με επιχορηγήσεις που δίνονται στους ιδιοκτήτες μέσω των προγραμμάτων των διατηρητέων οικοδομών, των αρχαίων μνημείων αλλά και αξιοποιώντας τα Διαρθρωτικά και άλλα Ταμεία της ΕΕ», είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μέσω αυτών των Ταμείων, έχουν εκπονηθεί ρυθμιστικά σχέδια για ιστορικές κοινότητες, αποκαταστάθηκαν δημόσια κτήρια για κοινοτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, αναπλάστηκαν ιστορικές πλατείες, αποκαταστάθηκαν όψεις δρόμων σε κέντρα πόλεων και οικισμών και δημιουργήθηκαν υποδομές στα πλαίσια του αγροτουρισμού.

Επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Όμως, εκτιμούμε», είπε, «ότι οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες μόνο επιβράδυνση θα προκαλέσουν στην πετυχημένη πορεία που η δραστηριότητα αυτή είχε μέχρι τώρα».

«Και ίσως αποτελέσει, τελικά, πρόκληση για ανανέωση και νέες ιδέες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα