Υπήρξαν σημεία σύγκλισης ανάμεσα σε κόμματα και Κυβέρνηση, δηλώνει ο Μ. Καρογιάν

18:33 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπήρξαν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στα κόμματα και στην Κυβέρνηση στην οικονομία και στο πακέτο μέτρων που θα αντιπροτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στα σημεία που διαφωνεί έχει αντιπροτείνει άλλα μέτρα.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Καρογιάν

είπε πως «είναι γεγονός ότι υπήρξαν σημεία στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις ανάμεσα στα κόμματα και στην Κυβέρνηση», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και ζητήματα, στα οποία έχουν καταγραφεί διαφορετικές προσεγγίσεις και σε σχέση με μέτρα που προτείνονται από την Κυβέρνηση και σε σχέση με μέτρα που προτείνονται από την Τρόικα.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως το ΔΗΚΟ υπέβαλε μια σειρά από προτάσεις-λύσεις, «διότι πέραν από τη διαφωνία του, αντιπρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις και σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και σε σχέση με τα μέτρα για την ανάπτυξη και για ζητήματα που αφορούν τη δημοσιονομική πειθαρχία».

«Εμείς έχουμε πει ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ποσό, το οποίο θα επιμεριστεί στους εργαζομένους με την εξοικονόμηση πόρων από άλλους τομείς», είπε ο κ. Καρογιάν φέροντας ως παράδειγμα της εξοικονόμησης τη στόχευση των κοινωνικών παροχών ή ακόμα και των κοινωνικών παροχών σε διάφορες ομάδες όπως οι μετανάστες ή και οι Τ/κ οι οποίοι δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε πως τους στόχους που έχει θέσει η Τρόικα και η Κυβέρνηση, το ΔΗΚΟ τους καλύπτει με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, επίσης, ότι «υπήρξε η συμφωνία σε ό,τι αφορά το τι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, γιατί αυτό που προτείνει η Τρόικα», όπως είπε, «εκ των πραγμάτων σημαίνει τη διάλυση των κυπριακών τραπεζών και αναμφίβολα και τη διάλυση της κυπριακής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το ΔΗΚΟ, είπε ο Μάριος Καρογιάν έχει υποβάλει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα «γιατί δεν νοείται να υπάρξει μόνο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς να συνδυάζεται με ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, έχουμε τονίσει ότι η αναλογία 1:1 δεν είναι σωστή, και πως θα πρέπει να υπάρξει αναλογία 2:1», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως μέσα από τη συζήτηση έχουν αναδειχθεί συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν συγκλίσεις. «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαστε υπέρ της αποκοπής του 13ου μισθού, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν συναινούμε στην κατάργηση της ΑΤΑ αλλά την αναδιάρθρωσή της, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση του προγράμματος προσαρμογής από 3 σε 4 χρόνια, και σίγουρα δεν συμφωνούμε με την καθολική αποκοπή μισθών», είπε.

Επιπλέον, το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, είναι εναντίον των επιπρόσθετων φορολογιών. «Οι φορολογίες σε περίοδο ύφεσης, σε περίοδο δυσκολίας της ευρύτερης οικονομίας δεν μπορούν να είναι ένας καλός σύμβουλος, γιατί εκ των πραγμάτων οι επιπρόσθετες φορολογίες σε εξασθενημένες κοινωνικές ομάδες δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αυξάνουν τα έσοδα του

Keywords
Τυχαία Θέματα