ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Δεν είναι ρεαλιστική η συζήτηση για αύξηση της μόχλευσης του ESM στα 2 τρισ. ευρώ

16:32 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι ρεαλιστική η συζήτηση για αύξηση της μόχλευσης του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ακριβή αριθμητικά στοιχεία είναι “καθαρά αφηρημένη”.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Martin Kotthaus  (φώτο) ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες στις Βρυξέλλες σχετικά με τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

(ESM), με τον ίδιο τρόπο όπως ήταν και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αλλά, ερωτηθείς για το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ότι η ικανότητα του ESM θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ, είπε αυτό είναι “απατηλό”.

“Δεν είναι εφικτό να μιλάμε για στοιχεία, προς το παρόν”, ανέφερε στους δημοσιογράφους. “Είναι καθαρά αφηρημένο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Kotthaus είπε ότι η Κυβέρνησή της Γερμανίας και το Κοινοβούλιο υποστήριξαν την ιδέα για ενίσχυση της ικανότητας του ESM μέσω “συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου σε δάνεια ή άλλα εργαλεία για κράτη που έχουν ανάγκη”, όπως ακριβώς είχαν υποστηρίξει αυτά τα εργαλεία για τον EFSF.

Ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου με δύναμη πυρός 500 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Kotthaus είπε ακόμη ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με άλλο δημοσίευμα του Spiegel ότι υπάρχει τρύπα 20 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα