ΥΠΟΙΚ: Κλειδί το άνοιγμα της Κύπρου σε νέες αγορές

13:56 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το άνοιγμα της Κύπρου σε νέες αγορές και η αντιμετώπιση του κόστους μεταφοράς, είναι κλειδιά για την αντιμετώπιση της ανταγωνιστικότητας δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 34ο ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ στη Λευκωσία.

Αναπτύσσοντας την ομιλία του με τίτλο ”ανοίγοντας τους αιθέρες για ένα ευρύτερο ορίζοντα”, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι ”τη χρονιά που μας πέρασε, ο τουρισμός αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης, σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης, ανάμεσα

τους και η Κύπρος”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ”σημαντική παράμετρος των τουριστικών αφίξεων το 2011 είναι η αγορά της Ρωσίας, από την οποία η αύξηση στις αφίξεις έφθασε σχεδόν το 50%, σε σύγκριση με το 2010”.

Πρόσθεσε ότι ”υπάρχουν θετικές ενδείξεις για συνέχιση της αύξησης του τουρισμού από τη Ρωσία, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό”.

Ανέφερε ότι οι προοπτικές για τον τουρισμό το 2012, είναι ευνοϊκές παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ΕΕ εισέρχεται ξανά σε περίοδο ύφεσης.

Οσον αφορά στις αφίξεις από ευρωπαϊκές αγορές ο κ. Καζαμίας είπε ότι το καλύτερο σενάριο προβλέπει οριακή αύξηση από τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες αλλά στασιμότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και διαχειριστή των αεροδρομίων για παροχή κινήτρων μέσω μείωσης των αεροπορικών τελών.

Η Κύπρος δεν έχει καταφέρει σύμφωνα με τον κ. Καζαμία να διαφοροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το τουριστικό της προϊόν, με αποτέλεσμα ο τομέας να υποφέρει από μεγάλο βαθμό εποχικότητας και να υστερεί στην ποικιλία εμπειριών προς τον τουρίστα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ”οι πολιτικές που προωθούν τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα σημαντικές”, προσθέτοντας ότι ”στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση ήδη προωθεί τη δημιουργία μαρίνων και γηπέδων γκολφ”. Ανακοίνωσε ότι στην τελευταία συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τέσσερις αιτήσεις για γήπεδα γκολφ.

Η Κύπρος, είπε, ”έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι προσβάσιμη μόνο αεροπορικώς”, προσθέτοντας ότι ”το άνοιγμα της Κύπρου με νέα αεροδρόμια και η αντιμετώπιση του κόστους μεταφοράς είναι, επομένως κλειδιά στη συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ανταγωνιστικότητας”.

”Η συμφωνία που ανέφερα με την Hermes για την προσέκλυση τουριστών από νέες αγορές, μέσω κινήτρων για μείωση των αεροπορικών τελών, αντιμετωπίζει εν μέρει αυτό το θέμα”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καζαμίας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει συναντίληψη έτσι ώστε να επιτύχουν οι στόχοι που τίθενται και να εφαρμόζονται οι πολιτικές, καθώς και να παρακολουθούνται οι διεθνείς τάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα