Ζητήματα φυσικού αερίου συζήτησε η ΡΑΕΚ με πρώην Υπ. Εμπορίου

15:06 3/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της ΡΑΕΚ σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς, ύστερα από συνάντηση με τέσσερις πρώην Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σε ό,τι αφορά την εκμετάλευση του φυσικού αερίου που ανευρέθηκε στην Αποκλειστική

Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Στη συνάντηση με την ηγεσία της ΡΑΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Σιαμμάς συμμετείχαν οι πρώην Υπουργοί Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, Γιώργος Λιλλήκας, Αντώνης Μιχαηλίδης και Αντώνης Πασχαλίδης, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους επί του θέματος, ενώ θα μελετήσουν και κάποιες απόψεις οι οποίες τέθηκαν στο τραπέζι ώστε να συναντηθούν εκ νέου με την ΡΑΕΚ.

”Μέσα στα πλαίσια της ετοιμασίας των θέσεων της ΡΑΕΚ για το μεγάλο ζήτημα του φυσικού αερίου θεωρήσαμε σωστό να ακούσουμε τις απόψεις των πρώην Υπουργών Εμπορίου, οι οποίοι είχαν σημαντική εμπλοκή στο θέμα αυτό ως αρμόδιοι Υπουργοί”, είπε ο κ. Σιαμμάς, μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Αρχής.

Ανέφερε ότι ”η ΡΑΕΚ ακούει απόψεις και εισηγήσεις τόσο από Συμβούλους που διαθέτει από τις ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης όσο και από ειδικούς Κυπρίους του εξωτερικού” και πρόσθεσε πως θεώρησε ”σωστό να ακούσει και τους πρώην Υπουργούς οι οποίοι ως πολιτικοί προϊστάμενοι είχαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θεμάτων του φυσικού αερίου”.

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι θα συμπεριληφθούν όσες προτάσεις των πρώην Υπουργών υιοθετήσει η Αρχή ”στο έγγραφο που θα ετοιμάσει για να υποβάλει εκεί που πρέπει να υποβληθεί”, προσθέτοντας ότι άκουσαν ”απόψεις λογικές αλλά θα ξανασυναντηθούμε με τους Υπουργούς για να συζητήσουμε με τον καθένα χωριστά τις απόψεις που μπορεί να έχει για διάφορα ζητήματα είτε αυτά αφορούν νομοθεσία είτε οργάνωση του τομέα και δημιουργία της εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων” και ”γενικά όλα τα ζητήματα που πρέπει να έχει μια πολιτική για το θέμα του φυσικού αερίου”.

Μιλώντας εκ μέρους των πρώην Υπουργών, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ”ήρθαμε εδώ σε μια ελεύθερη συνάντηση πρώην Υπουργοί”, οι οποίοι ”χειριστήκαμε σε μια περίοδο των τελευταίων 10 με 12 ετών θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

Ανέφερε ότι ”καλά έκανε η ΡΑΕΚ να καλέσει τους πρώην Υπουργούς να ακούσει απόψεις” και πρόσθεσε ότι ”αυτό το θέμα είναι πελώριο θέμα”.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ”από τις 28 Δεκεμβρίου που έγινε η δήλωση της Noble μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με τεράστια θέματα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν, να ληφθούν αποφάσεις, πώς διαχειριζόμαστε αυτόν τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει εκεί”.

Με διεθνή δεδομένα, συνέχισε, ”δεν είναι τόσο μεγάλα τα κοιτάσματα αλλά για την Κύπρο είναι πελώρια”.

Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ”πώς θα τα χειριστούμε, πώς θα έρθουν στην ξηρά, πότε θα έρθουν στην ξηρά, τί θα γίνει όταν έρθουν εδώ, υπάρχει άλλος τρόπος, άλλοι μέθοδοι;”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ”όλα αυτά θα κριθούν από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα