Standard & Poor’s: Υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες για την Ισπανία

Από Α στο BBB+.

Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012. Η προοπτικές του οίκου για την ισπανική οικονομία είναι αρνητικές, τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

«Πιστεύουμε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού

της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας που προβλέπουμε πλέον, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις μας» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του οίκου και τονίζεται πως:

«Παράλληλα, διαβλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα. Συνεπώς, πιστεύουμε πως υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι περαιτέρω αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης».

Η Ισπανία παρέμενε στη βαθμίδα AAA από τον S&P ως το 2008. Όμως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση συμπαρέσυρε τη χώρα. Τον Φεβρουάριο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε μειώσει το αξιόχρεο της χώρας σε A3. Η Ισπανία έχει πλέον το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη, στο 8,5% του ΑΕΠ το 2011. Μόνο η Ιρλανδία, με 13,1%, και η Ελλάδα, με 9,1% έχουν υψηλότερα.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 5,3% φέτος, αλλά με δεδομένη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα