Άκης στον ανακριτή: «Δεν πήρα δώρα, δεν πήρα ανταλλάγματα»

Τις κατηγορίες ότι νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέρριψε, απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Γαβρ. Μαλλή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αρνούμενος παράλληλα την εμπλοκή του σε offshore εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ από κανέναν «δώρα ή ανταλλάγματα», υποστηρίζοντας

ότι αποκλειστικός του σκοπός, απ’ όποια θέση κι αν κατείχε, ήταν να «προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας».

Από την πλευρά του, ο ανακριτής επισήμανε αρκετές φορές προς τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι μία σειρά γνωστών του προσώπων κινούνται μέσω των επίμαχων εταιρειών και εμφανίζονται να ασχολούνται με ακίνητα που, τελικώς, καταλήγουν σε συγγενικά του πρόσωπα.

Απαντώντας αναφορικά με την εμπλοκή του Νίκου Ζήγρα στην υπόθεση, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι με τον συγκατηγορούμενο και πρώτο εξάδελφο του «δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση, διότι αυτός ασχολείτο με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική».

Όσον αφορά στη συγκατηγορούμενή του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι την γνωρίζει από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και, καθώς ήταν λογίστρια, της ανέθεσε τη συμπλήρωση των φορολογικών του δηλώσεων, όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων του στο κόμμα. Ειδικότερα, όσον αφορά στην εμπλοκή της κ. Λαμπροπούλου στην υπόθεση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε: «Το 2006, επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένειά μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρείας NOBILIS, στην οποία ήταν λογίστρια, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρεία εκμισθώνει».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εταιρείες. Ερωτηθείς συγκεκριμένα σχετικά με την Torcaso, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση και την έμαθε, όταν δίπλα στο γραφείο του στην Κυψέλη, άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Δήλωσε παράλληλα ότι δεν γνωρίζει «καμία εταιρεία ΜΙΕ», ούτε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της και ότι από τις εφημερίδες πληροφορήθηκε πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε εντός του ανακριτικού γραφείου:

- Ανακριτής: Αποδεικνύεται πώς εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν από τη ΜΙΕ κατ’ εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρείας MΟRELIA και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.

- Τσοχατζόπουλος: Ουδεμία γνώση έχω, και δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων, γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε, δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.

- Ανακριτής: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην Τράπεζα Κύπρου από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley.

- Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα