Ανένδοτη η Τρόικα για τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας τη Δευτέρα ή την Τρίτη

Στο πιο «καυτό» θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης αναδεικνύεται η επίμονη απαίτηση της Τρόικας για μείωση του μισθολογικό κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με επιχείρημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει -και μάλιστα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα- να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή

των δώρων και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Απαιτούν ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας» των συμβάσεων, να μην υπάρχει δηλαδή παράταση της ισχύος τους για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.

Στη συνάντηση του Σαββάτου ανάμεσα τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση  επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων. Όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα