Χάθηκε και ο τελευταίος άσος που είχε η Αθήνα στο… μανίκι της

Πώς η εμπλοκή της ΕΚΤ αποδυνάμωσε το διαπραγματευτικό χαρτί που ακούει στο όνομα «ρήτρες συλλογικής δράσης – CACs».

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses – CACs)  ήταν ο άσσος στο μανίκι της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους ιδιώτες για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό χαρτί έχει εξασθενήσει, λόγω της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δηλαδή, εάν ενεργοποιηθούν τα CACs θα πρέπει να συμμετάσχει στο PSI και η ΕΚΤ, η οποία θα εγγράψει ζημιές περί τα 18 με 20 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτός είναι ο λόγος που η ευρωτράπεζα, όμως, έχει «στηλώσει τα πόδια», δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν αποτελεί ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση δεν θα συμμετάσχει στο PSI. Εξαιτίας αυτού η Αθήνα έχει βάλει στο «συρτάρι» τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί εθελοντικά ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει, αλλά εξετάζει ακόμα και το εάν θα πρέπει να κινηθεί νομικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι πλέον διχασμένα. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο του haircut, όμως, κάποιες εθνικές κεντρικές τράπεζες εκτιμούν ότι οι ζημιές αυτές είναι αναπόφευκτες.

Η ΕΚΤ πιστεύεται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, με κόστος κτήσης περίπου 80 σεντς στο ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματός της για τη στήριξη των χωρών της περιφέρειας στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων.

Επίσης, δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, για τα φθηνά δάνεια που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.  Αυτά τα ομόλογα, που προσφέρουν αποδόσεις άνω του 7%, πρόκειται να δώσουν ένα μεγάλο κέρδος στην ΕΚΤ, εάν κρατηθούν ως τη λήξη τους, και βέβαια, εφόσον η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει.

Η JP Morgan υπολογίζει ότι, στην περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut της τάξης του 50% στην ονομαστική τους αξία, στα πρότυπα αυτού που προτείνεται στους ιδιώτες επενδυτές, τότε θα υποστεί ζημιά της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επενδυτικού οίκου, η ΕΚΤ διαθέτει κεφάλαια και αποθεματικά ύψους 18 δισ. ευρώ. Επομένως, μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο «κούρεμα». Όμως, εάν το haircut είναι ακόμα μεγαλύτερο, όπως συζητιέται, ή εάν η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φέρει και άλλες αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δει όλα της τα κεφάλαια να εξανεμίζονται.

Υπό αυτών των συνθηκών στα στελέχη της Ευρωτράπεζα της Φρανκφούρτης βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να καθορίσουν ένα σχέδιο δράσης όσον αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Ανάμεσα στις σκέψεις που λέγεται ότι εξετάζονται στη Φρανκφούρτη, είναι να παραιτηθεί η ΕΚΤ από τα κέρδη και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα