Χρονοδιάγραμμα-«οδικός χάρτης» από Βενιζέλο για τις εθνικές εκλογές

Στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ περίπου εκείνες τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,

στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό σύμφωνο κατανόησης για το PSI, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το ποσά για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Θα ακολουθήσει η επίσημη διαδικασία για το PSI, ενώ αμέσως μετά θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος. Σειρά θα έχει η έγκριση του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ και από την Ελλάδα, με την ψήφιση σχετικού νόμου.

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την Τρόικα είναι η ψήφιση του οριζόντιου πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υπουργός τόνισε ότι είμαστε «στο προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα» και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή. «Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος, εν όψει και της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη και από τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα