Δεν έπεισε τις Βρυξέλλες η συμφωνία των Αθηνών: Την ψήφιση των νέων μέτρων περιμένουν οι εταίροι

Έντονα επιφυλακτικό για την Ελλάδα είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στα πολύ επώδυνα μέτρα. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων λίγο πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Σκληρότερη όλων είναι για άλλη μια φορά η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ

Σόιμπλε, να τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος, προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως, απ’ όσο ξέρω, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι συνθήκες, τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αύξησής του πάνω από τα 130 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει τελική κατάληξη στην αποψινή συνεδρίαση, με αντικείμενο το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Με τη σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, καλεί την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, επισημαίνοντας παράλληλα πως κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα παραμένουν στα χαρτιά. Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ειδικά στον στόχο περιορισμού του ελληνικού χρέους στο 120% έως το 2020, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, εξέφρασε την κατανόησή της, καθώς, όπως είπε, «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φέρνουν μεγάλες περικοπές για πολλούς Έλληνες».

Από την πλευρά του, και ο Επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά, Όλι Ρεν, αναφερόμενος στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε πως «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούν να εκτελέσουν τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν».

Αν και εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις μέσω της νομοθεσίας, αλλά και άλλες δράσεις, για να πείσει τους εταίρους της σχετικά με τη δέσμευσή της.

Δεν θα δοθεί «πράσινο φως» απόψε, δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στέφεν Βανάκερε. «Οι υπουργοί θέλουν διαβεβαιώσεις πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν, αυτό είναι κρίσιμο» πρόσθεσε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ: «Οι Έλληνες σε λίγες εβδομάδες θα προσέλθουν στις κάλπες και μέχρι τότε θέλουμε εγγυήσεις ότι, ακόμη και μετά τις εκλογές, η συμφωνία θα εφαρμοστεί». Σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης, σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν αυτά που προβλέπει το πρώτο πακέτο, προκειμένου να εγκριθεί το δεύτερο».

«Θα δούμε στη συνάντηση απόψε, εάν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Υπάρχουν λογικά κενά, αλλά πάντως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών τ

Keywords
Τυχαία Θέματα