Εκτός ευρωζώνης θέλει την Ελλάδα ο Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης

«Δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση» δηλώνει ο Μπράιαν Σίνγκερ και ζητά το βάρος να δοθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να υποτιμήσει το νέο νόμισμά της, εκφράζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σίνγκερ, εκτός και αν επιδιώκει -όπως λέει- να δημιουργήσει «μαζική χρηματοδότηση» για τις χρεωμένες χώρες.

Κατά τον κ. Σίνγκερ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο να βοηθήσουν τις τράπεζες, οι οποίες, ενδεχομένως, χρειάζονται ανακεφαλαιοποιήση, παρά να αφιερώνουν χρόνο στην Ελλάδα, η οποία εκπροσωπεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιθυμία να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση από την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης, στη συνέντευξη του στη Hospodarske Noviny, που αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

«Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν δοθεί δάνεια, τα οποία κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν στην εξοικονόμηση χρόνου για τους πλούσιους Έλληνες, ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό μειώνει την αξιοπιστία της Ευρώπης και την προθυμία των μη ευρωπαϊκών χωρών να δανείζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να βοηθήσει την Ευρώπη» σημειώνει ο Μίροσλαβ Σίνγκερ, ο οποίος διευκρινίζει πως η Τσεχία, παρότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει το ευρώ στο άμεσο μέλλον.

Όσο για το μέλλον της ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πιθανή αναδιάρθρωση κεφαλαίου των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα