Ευ. Βενιζέλος: «Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI»

«Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας» του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης γνωστοποίησε πως την επόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ανέφερε ακόμη πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας

πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Επανέλαβε δε, ότι οι δυο διαδικασίες, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, αλληλοεξαρτώνται, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα».

Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα αφορά στις αποκλίσεις του 2011-2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει, προτού η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

«Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό» σημείωσε η πηγή. «Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς, για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κεντρική τράπεζα. Συμπλήρωσε επίσης ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro Working Group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων -ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία.

Σε ό,τι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα