Ευρωπαϊκές σκέψεις για ενίσχυση των πόρων του ESM

Ζυμώσεις στο Eurogroup της Παρασκευής για τον υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Το ενδεχόμενο να ενισχύσει προσωρινά τους πόρους του ευρωπαϊκού «τείχους ασφαλείας» μέχρι τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ, εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές, που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Όπως διευκρίνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης, μία επιλογή που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα προβλέπει για τον πρώτο χρόνο, από τα μέσα του 2012 έως τα μέσα του 2013, ένα τείχος ασφαλείας που θα μπορεί να ανέρχεται σε 940 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η

ενίσχυση του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στην Κοπεγχάγη.

O ESM θα ισχύσει από το καλοκαίρι και έχει πόρους ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα λειτουργήσει για ένα χρόνο, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο έχει πόρους ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτή την επιλογή «παρατείνουμε την ισχύ των μη χρησιμοποιημένων πόρων του EFSF μέχρι το 2013» επιβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, επικαλούμενη έγγραφο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τονίζει ότι, προκειμένου να δοθούν χρήματα σε μια χώρα που τα χρειάζεται, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

Ακολούθως, εξηγεί η ίδια πηγή, «στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση, με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ESM, σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του EFSF».

Kατά τον ίδιο αξιωματούχο, πάντως, το Βερολίνο δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί την επιλογή των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο χρόνο, καθώς φαίνεται να υποστηρίζει «την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα