«Φρένο» από Γιούνκερ στα σενάρια για αποβολή χωρών από την ευρωζώνη

Απέκλεισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το ενδεχόμενο αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

«Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV1.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία για να συζητήσει με τοπικούς αξιωματούχους τη διάσωση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε στο TV1 ότι είναι σίγουρος πως η σημερινή συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν θα μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθούν να έχουν το ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι σε δέκα χρόνια η ευρωζώνη θα έχει περισσότερα μέλη».

Υπογράμμισε τέλος πως θεωρεί ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σ’ αυτά που αποκάλεσε «έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο».

Απαντώντας δε, σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Γιούνκερ απέρκλεισε την ιδία μιας μικρότερης ζώνης του ευρώ, τονίζοντας ότι είναι μια «ανοησία» που ελέχθη, για να δημιουργήσει «διαιρέσεις» στους κόλπους της νομισματικής ένωσης και δεν έχει «καμία πιθανότητα επιτυχίας».

«Είμαι αλλεργικός σε αυτές τις ανοησίες που αναφέρθηκαν από ορισμένους και επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαιρέσεις στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, η οποία είναι μια σταθερή ομάδα» δήλωσε από τη Λισαβόνα ο επικεφαλής της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Opinion Post