Γιατί πραγματικά ανεβαίνουν οι τράπεζες;

Πώς εξηγείται το χρηματιστηριακό «ράλι» των τελευταίων ημερών…

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δηλώνουν έκπληκτοι από το δυναμικό ράλι που πραγματοποιεί το ΧΑ και κυρίως από τα εκρηκτικά κέρδη που έχουν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές. Και φυσικά, όλοι αποδίδουν το δυναμικό rebound στις προσδοκίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας για το PSI και στις πληροφορίες που υποστηρίζουν πως το πόρισμα της BlackRock για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Όμως υπάρχουν και οι πονηρά σκεπτόμενοι που όλες αυτές τις ημέρες, αναρωτιούνταν μήπως υπάρχει και κάτι άλλο, που δεν το έχει πάρει χαμπάρι η αγορά. Και μάλλον είχαν δίκιο. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι τραπεζίτες βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η προσφυγή των τραπεζών στο ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εν λόγω διαδικασία θα γίνει πιθανότατα με την εγγυοδοσία κατά το ήμισυ κοινών και κατά το έτερον ήμισυ προνομιούχων μετοχών, κάτι που σημαίνει πως και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω ως προς τις επιδιώξεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όλο το προηγούμενο διάστημα οι διεργασίες στο παρασκήνιο ήταν έντονες και οι τραπεζίτες ασκούσα πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να αποφευχθεί η λύση των κοινών μετοχών.

Αναμφίβολα, εάν τελικώς εφαρμοσθεί η παραπάνω απόφαση, αυτό θα σημαίνει ότι η κατηγορηματική θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν επέμεινε πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, ακυρώνεται.

Πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν πως στο όλο θέμα που είχε προκύψει παρενέβησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν μία συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές. Κάποιοι μιλάνε για «νίκη» των τραπεζιτών, κάποιοι άλλοι για νέα «κωλοτούμπα» Βενιζέλου, ενώ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όντως ο «τσάρος» της οικονομίας κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ και οι τραπεζίτες πέτυχαν κατά το ήμισυ το στόχο τους.

Είναι γνωστό πως όλο αυτό το διάστημα οι τραπεζίτες έκαναν αγώνα για να πειστεί η κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως, ώστε τα ιδρύματα να δώσουν ως εγγύηση προνομιούχες μετοχές. Με αυτό τον τρόπο οι νυν μέτοχοί τους, κάτοχοι κοινών μετοχών, θα διατηρήσουν τον έλεγχο των γενικών συνελεύσεων και θα αποφευχθεί το φάσμα της κρατικοποίησης. Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα είναι εξαγοράσιμες σε βάθος χρόνου, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια αποφεύγοντας το ενδεχόμενο κρατικοποίησης (που θα οδηγούσε πρακτικά σε χρεοκοπία των σημερινών μετόχων των τραπεζών), κερδίζουν χρόνο και μπορούν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές διατηρώντας αναλλοίωτο τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αντιθέτως, με τις κοινές μετοχές, οι τράπεζες κρατικοποιούνται και το κράτος γίνεται κυρίαρχος του συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα