Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το Μνημόνιο, υπογραμμίζει η γερμανική κυβέρνηση

Με κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος μπροστά για την Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της

σύνεσης στην Ελλάδα», σημείωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Αυτό σημαίνει μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα. «Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, καθώς πλήττονται διπλά, από τις δημοσιονομικές περικοπές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη δεν πρέπει τώρα «να ξεχαρβαλωθεί», αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική, υποστήριξε.

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό», και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σούλτς, η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε πως αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν επί αυτών των μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Καταλήγοντας, είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα