Η Γερμανία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Νότου

Τι προβλέπει το σχέδιο εκχώρησης της εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Θυμάστε τη συνέντευξη των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας που προηγήθηκε του τελευταίου Eurogroup, με την οποία Βερολίνο και Παρίσι έδωσαν μήνυμα ότι θα πιέσουν μέχρις ασφυξίας την Ελλάδα και τους πιστωτές; Ε, λοιπόν αυτές οι πιέσεις  κλιμακώνονται και σε ό,τι αφορά το μέτωπο των πιστωτών άρχισαν να αποδίδουν.

Ο Τσαρλς Νταλάρα

που την περασμένη Δευτέρα έλεγε ότι η αποδοχή ενός επιτοκίου 4% εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα για τους νέους ελληνικούς τίτλους είναι η ‘τελευταία προσφορά’, βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον Υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο και είναι πλέον διατεθειμένος να δεχτεί μεσοσταθμικό επιτόκιο 3.6%-3.7% το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις απαιτήσεις της Γερμανίας για επιτόκιο όχι άνω του 3.5%.

Τουτέστιν η συμφωνία για το PSI έχει επί της ουσίας κλείσει, αλλά θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να κλείσει και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της για το δεύτερο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία και θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οπότε οι ευρωπαϊκές πιέσεις εστιάζουν πλέον αποκλειστικά στο μέτωπο της κυβέρνησης Παπαδήμου και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Εδώ από την Παρασκευή είχε καταστεί σαφές ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνταν κάθε συζήτηση για ‘κόκκινες γραμμές’ και ζητούσαν την αποδοχή και έγκριση όλων των γνωστών σκληρών μέτρων που βρίσκονται υπό συζήτηση τις τελευταίες μέρες ως προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Καθότι στη συνάντηση εκείνης της μέρας με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν απερίφραστα ότι τα θέλουν όλα … τώρα – και μείωση κατώτατου μισθού, και περικοπές σε 13ο και 14ο, και κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, και προσφυγή στη διαιτησία μόνο με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων-εργοδοτών, και τερματισμό της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους, και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και επικουρικών συντάξεων -απορρίπτοντας τις σωστές αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι ορισμένα εξ αυτών των μέτρων, και κυρίως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, θα επιδεινώσουν την ύφεση.

Και το Σάββατο βγήκε το… βαρύ πυροβολικό… Μιλάμε για το πρωτοφανές γερμανικό σχέδιο που διέρρευσε -προφανώς όχι κατά λάθος- στους Financial Times, έκανε μέσα σε λίγες ώρες το γύρο του κόσμου στο twitter και που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά το διορισμό ενός επιτρόπου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης στον οποίο η Ελλάδα θα παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία επί των δημοσίων οικονομικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο των  Financial Times, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ελλάδα θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα έχει αρμοδιότητες εποπτείας όλων των βασικών δαπανών του ελληνικού κράτους και δυνατότητες βέτο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια

Keywords
Τυχαία Θέματα