Και… ασιατικό ΔΝΤ ως «ασπίδα» στην παγκόσμια οικονομική ύφεση

Με πρωτοβουλία Ιαπωνίας, Κίνας και Νότιας Κορέας και με τη συμμετοχή, συνολικά, 13 χωρών

Έτοιμες να δημιουργήσουν το δικό τους Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζονται 13 χώρες της Ασίας, με «ηγέτιδες» δυνάμεις αυτής της πρωτοβουλίας τις Ιαπωνία, Κίνα και Νότια

Κορέα.

Στόχος των 13 χωρών είναι ο διπλασιασμός της δύναμης του Chiang Mai Initiative Multilateralization -ενός ειδικού ταμείου, το οποίο διαχειρίζεται μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων- στα 240 δισ. δολάρια, από 120 δισ. δολάρια που είναι αυτήν την στιγμή.

Οι υφυπουργοί Οικονομικών των συγκεκριμένων κρατών θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, προκειμένου να «καταγράψουν» τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών το Μάιο. Το εν λόγω ταμείο δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010, ενώ επικεφαλής του είναι ο Κινέζος Βέι Μπενχουά, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί το ταμείο, προκειμένου να καταστεί ισχυρό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης».

Η παραπάνω απόφαση αντιμετωπίζεται πάντως από αρκετούς οικονομολόγους ως προσπάθεια των ασιατικών χωρών να θωρακιστούν έναντι της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και πολύ περισσότερο η Ευρώπη. Παράλληλα, έχει καταστεί σαφές ότι τα κεφάλαια του «κανονικού» ΔΝΤ θα κατευθυνθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, προκειμένου να στηρίξουν τη δοκιμαζόμενη ευρωζώνη και, ως εκ τούτου, δεν «περισσεύουν» χρήματα, σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια και κάποια χώρα της Ασίας.

Το ίδιο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι το 80% των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή του έως το 2014 θα δοθεί στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η προσθήκη επιπλέον 120 δισ. δολαρίων στο Chiang Mai Initiative Multilateralization δεν πρόκειται να «βαρύνει» στο ελάχιστο τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι τα ασιατικά κράτη έχουν συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα, ύψους 6,5 τρισ. δολαρίων. Εξ αυτών, φυσικά, τα περισσότερα τα κατέχει η Κίνα, καθώς φθάνουν στα 3,2 τρισ. δολάρια, και ακολουθεί η Ιαπωνία με αποθέματα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το ταμείο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια εκ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό σε περίπτωση κρίσης και, ως εκ τούτου, να μη χρειαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης στη διετία 1997-98.

Keywords
Τυχαία Θέματα