Και στο βάθος… εκλογές: Το «ναι» των πολιτικών αρχηγών στα νέα μέτρα ζητά ο πρωθυπουργός

Στην επικείμενη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα κάνει την ύστατη προσπάθεια να πάρει πολιτικές εγγυήσεις από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για το «πακέτο» των μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθεί και κυρίως να εξειδικευτεί,

καθώς είναι προαπαιτούμενο, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και η εκταμίευση της πρώτης δόσης του επόμενου δανείου πριν από τη λήξη του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου.

Το στίγμα των εξελίξεων έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, που δήλωσε ότι «οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα κληθούν να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται σε οριακή στιγμή και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού».

Στόχος είναι η συμφωνία των τριών κομμάτων να κλείσει μέχρι την Παρασκευή και να τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με την Τρόικα βρίσκεται το προμνημόνιο και κυρίως η εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων του 2012, που θα αντισταθμίσουν τις αστοχίες του 2011 και τις ενδεχόμενες αποκλίσεις φέτος λόγω βαθύτερης ύφεσης. Πέραν της μίας – μιάμισης μονάδας του ΑΕΠ, που φαίνεται ότι θα είναι η υπέρβαση του ελλείμματος το 2011, πρέπει να καλυφθεί και ένα «κενό» 0,5%-1% του ΑΕΠ, ανεβάζοντας τον πήχη των μέτρων στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος όγκος της εξοικονόμησης θα προέλθει από περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, από τον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Έντονες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις της ΝΔ για το ύψος των αναγκαίων μέτρων. Επικαλείται το πόρισμα της Τρόικας, που ζητά επιπρόσθετα μέτρα της τάξης μόνο του 1% του ΑΕΠ και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παγιδεύσει τα άλλα κόμματα στο να δεχθούν τις επιπλέον παρεμβάσεις.

Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, τρία φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, ειδικά ως προς τις ποινές για τους φοροφυγάδες.

Η Τρόικα, από την πλευρά της, απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι θα τηρηθούν όλα τα νέα σκληρά μέτρα του νέου Μνημονίου, ανάμεσα στα οποία είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο ΔΕΚΟ με απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα