Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων ακόμα και για οφειλή 300 ευρώ προς το Δημόσιο…

Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και «εις χείρας τρίτων» απειλεί τους οφειλέτες το Δημόσιο, προκειμένου να εισπράξει μέρος τουλάχιστον από τα 42 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών που οφείλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ακόμη και όσοι χρωστούν κάτω από 300 ευρώ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, εφόσον όμως οι μισθοί και συντάξεις που λαμβάνουν, υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο φετινό «οδηγό» που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,

το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη.

Επιπρόσθετα, εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Εάν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, υπολογίζεται το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, όμως το ποσό που απομένει δεν θα πρέπει να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι 6.11.2008 εις βάρος οφειλετών αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση, έπειτα από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα μέτρα που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, τα οποία είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) κατάσχεση ακινήτων.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο είναι δυνατή μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους, για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

Αναγκαστικά πάντως μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται εις βάρος οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα