Με «όπλο» τις δημοσκοπήσεις η πίεση σε Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Ανησυχίες ότι η παρατεταμένη αναμονή εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων, που συνεχώς αναβάλλονται εντός του ΠΑΣΟΚ, θα «βυθίσει» το κόμμα ακόμα περισσότερο στις δημοσκοπήσεις, εκφράζονται ολοένα και εντονότερα από στελέχη της Ιπποκράτους.

Η φθορά του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια ενδέχεται να επεκταθεί μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας και αντεγκλήσεων

και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καλείται να ανοίξει τη συζήτηση μέσα στα θεσμικά όργανα του κόμματος, αφού ούτως ή άλλως ο σχετικός δημόσιος διάλογος έχει ξεκινήσει.

Το σενάριο της δυαρχίας συζητείται ολοένα και περισσότερο, αν και είναι ένα  ενδεχόμενο που δεν ικανοποιεί στην πραγματικότητα κανέναν. Ο κ. Παπανδρέου δείχνει να θέλει να κερδίσει χρόνο, ποντάροντας στην περίπτωση να ανακτήσει  τη χαμένη του δυναμική και να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προβληθεί  ξανά ως ηγέτης της παράταξης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελέγχει ακόμα μεγάλο μέρος των οργάνων, όπως το Πολιτικό και Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κάθε εβδομάδα παραχωρεί και μία συνέντευξη, προκρίνοντας τη λύση Παπανδρέου ως υποψήφιου πρωθυπουργού με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Στην περίπτωση  που το περιβάλλον του προέδρου εκτιμήσει πως ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα αν αποφασίσει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ξανά, τότε ο δρόμος προς τη δυαρχία ανοίγει διάπλατα. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορούσε να υποδείξει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό, λόγω έκτακτων συνθηκών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στο παιχνίδι ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ ερώτημα θα είναι αν «δελφίνοι», όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αποδεχτούν μια τέτοια προοπτική.

Στελέχη που επιθυμούν την ανατροπή του «παπανδρεϊσμού» προτείνουν εκλογές προέδρου από τη βάση -κάτι που όχι μόνο προβλέπει το καταστατικό, αλλά αποτελεί και μια διαδικασία που για πρώτη φορά εισήγαγε ο κ. Παπανδρέου το 2004. Σε αυτήν την περίπτωση, οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου του αποτελέσματος θα είχε μικρή ισχύ, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, και προφανώς θα ευνοούσε πιθανούς υποψηφίους, όπως ο Ανδρέας  Λοβέρδος, τον οποίο δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο σε δημοφιλία για την επόμενη μέρα.

Η απόρριψη, όμως, αυτής της επιλογής από τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς, αφού θα κατηγορηθεί ότι ακυρώνει τις ίδιες του τις προτάσεις, όταν αυτές δεν βγάζουν το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα