Νέα μείωση επιτοκίων στην ευρωζώνη σκέφτεται η ΕΚΤ

Εν μέσω πιέσεων για βελτίωση της ρευστότητας

Νέα μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω πιέσεων για βελτίωση της ρευστότητας.

Ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε για αύξηση των κινδύνων επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Κομισιόν αποφάσισε την παράταση της ισχύος των κανόνων που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασώζουν προβληματικές τράπεζες, έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε μεν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υπηρετεί τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε τους αυξημένους κινδύνους επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών στην περιοχή.

Για τις τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε τη δυσχερή θέση τους εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στις χρηματαγορές και των πιέσεων από τα κρατικά ομόλογα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει γνώση των κινδύνων αύξησης του κόστους των κεφαλαίων και των κυκλικών κινδύνων που επιφέρει η επιδείνωση των προοπτικών, τασσόμενος υπέρ ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου.

Η Κομισιόν παρέτεινε την ισχύ των ρυθμίσεων που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να διασώζουν προβληματικές τράπεζες, δίνοντας ανάσα στον τραπεζικό κλάδο, που αντιμετωπίζει έλλειψη κεφαλαίων και δυσκολίες δανεισμού. Οι κανόνες είχαν εφαρμοστεί το 2008 με την πιστωτική κρίση και είχαν παραταθεί έως το τέλος του 2011.

Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, επισήμανε τις υφιστάμενες δυσκολίες.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες που κάνουν χρήση των εγγυήσεων, θα απεικονίζουν τους κινδύνους των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι της χώρας ή τις συνθήκες στις αγορές. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν να προχωρήσουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, σε περίπτωση που προσφύγουν σε ταμεία διάσωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες ανήλθαν σε 1,6 τρισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2008 έως την 31η Δεκεμβρίου 2010. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης, 74%, είχε τη μορφή κρατικών εγγυήσεων επί της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα