Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα τελεσίγραφα της Τρόικας

H σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί και σήμερα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και επιβεβαίωσε αργότερα με δηλώσεις του ο ομόλογός του της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Από τον κ. Σαμαρά επιβεβαιώθηκε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κατάληξη στη χθεσινή

σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση και η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω -και παλεύω με κάθε τρόπο- να το αποτρέψω» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, φτάνοντας στα γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού.

«Αύριο θα υπάρχει συνέχεια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αποχωρώντας την Κυριακή από την πεντάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που, εν συνεχεία, θα κατακάψει όλη την Ευρώπη» είχε πει νωρίτερα, σε μια δήλωση που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση ότι δεν επήλθε συμφωνία των αρχηγών με τις απαιτήσεις της Τρόικας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς ξεκίνησε χθες στις 15:30. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Πάντως, στην αρχική του θέση ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να μην προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, φαίνεται ότι θα επιμείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας χθες στο κόμμα του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα.

«Τελεσίγραφα του τύπου «ή το παίρνεις ή δεν σας δίνουμε τα χρήματα» δεν θα δεχθώ. Θα εξετάσω και το τελευταίο γράμμα και την τελευταία σημείωση. Αν κάτι δεν μας κάνει και η Τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο. Δεν θα φοβηθούμε απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι τροϊκανοί, πάντως, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν έκαναν πίσω και ζητούσαν:

- χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), απαιτώντας εδώ και τώρα 15.000 «εξόδους».

- ψαλίδι της τάξεως του 35% στις επικουρικές και 30% στο εφάπαξ -να πουληθούν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι οργανισμοί

- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ και

- κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Αν ισχύσει το τελευταίο, σε συνδυασμό με τις κρατήσεις για επιδόματα αλληλεγγύης και φόρους, που είναι ήδη σε ισχύ και αγγίζουν σχεδόν ένα «μηνιάτικο», οι εργαζόμενοι θα φτάνουν να παίρνουν 11 μισθούς το χρόνο!

Keywords
Τυχαία Θέματα