Ο Παπανδρέου θέλει να μείνει στην προεδρία, εισηγείται αλλαγή του εκλογικού νόμου και το ΠΑΣΟΚ «βράζει»…

Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειξε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Θα συνεχίσω να δουλεύω εντός και εκτός της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μπορεί εφεξής να παρεμβαίνει πιο ελεύθερα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος,

ενώ η πρόταση Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με του υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ήρθε να προκαλέσει νέα αναταραχή.

Κύριο στοιχείο και επιδίωξη της όποιας πρωτοβουλίας αναληφθεί θα είναι, σύμφωνα με την επιδίωξη του κ. Παπανδρέου, η εφαρμογή της λίστας στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, αντί του σταυρού, που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δύο κρίσιμα επιχειρήματα, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη στην πρότασή του, τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά -ώστε να επιτευχθεί η ευρεία πλειοψηφία, που απαιτείται για την εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές- όσο και από τους βουλευτές.

Προς τον κ. Σαμαρά το επιχείρημα είναι ότι θα μπορούν να ελέγξουν τα κόμματά τους σε μία δύσκολη καμπή για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ώστε να μην αμφισβητηθούν έπειτα από ένα μέτριο ή και κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ήδη, η αγωνία του κ. Σαμαρά είναι ότι, στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, θα αρχίσει η διαδικασία της αμφισβήτησής του.

Προς τους βουλευτές το ατράνταχτο, αν και όχι ευθέως ομολογούμενο, επιχείρημα είναι ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων στις επόμενες εκλογές πολύ δύσκολα θα μπορούν να βγουν στον κόσμο για να ζητήσουν το σταυρό επιλογής, με δεδομένο το βαρύ κλίμα στην κοινωνία για τους πολιτικούς.

Ταυτόχρονα, νέο πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί και η επιστολή που υπογράφει το 1/3 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, ζητώντας να γίνουν εκλογές και να μην υπάρξει στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος.

Στον αντίποδα, η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή τόνισε στη Βουλή ότι «στην ώρα της εθνικής συστράτευσης και της ευθύνης για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ενός ήπιου κλίματος, είναι αναγκαίο να «μπουν τα μαχαίρια στα θηκάρια» και να υπάρξει πολιτική εκεχειρία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου αναγνώρισε ότι «υπήρξαν λάθη και παραλείψεις τα δύο τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», καταλόγισε, όμως, τεράστιες ευθύνες στη ΝΔ για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία παρέδωσε, όπως ανέφερε, στο χείλος του γκρεμού.

Πρόσθεσε πως «εκλογές πρέπει να γίνουν, μόνο όταν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί το έργο αυτό», επισημαίνοντας ότι «η δαιμονοποίηση δεν ωφελεί το δημόσιο διάλογο».

Keywords
Τυχαία Θέματα