Παραιτήθηκε ο Γιάννης Καπελέρης

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων υπέβαλε ο Γιάννης Καπελέρης, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπελέρη, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για άσκηση δίωξης εις βάρος του γενικού γραμματέα. Η δίωξη αφορά στις καταγγελίες που είδαν το φως

τις δημοσιότητας, με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κ. Καπελέρης, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του Γιάννη Καπελέρη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινιζόταν ότι το αδίκημα διαπράχθηκε εις βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Όπως ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Σημείωνε μάλιστα ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να ερευνηθεί, κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και, εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών, που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία, ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η παραίτηση ζητήθηκε, προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα