«Προάγγελοι» οικονομικών κρίσεων οι… ουρανοξύστες!

Έναν κατά τα φαινόμενα «αρρωστημένο συσχετισμό» ανάμεσα στην κατασκευή τεραστίων διαστάσεων ουρανοξυστών και τις χρηματοοικονομικές καταρρεύσεις διαπιστώνει σε έκθεσή της η Barclays Capital.

Τόσο η κατασκευή του Empire State Building στη Νέα Υόρκη το 1930, όσο και η πιο πρόσφατη ανέγερση των πύργων της Κουάλα Λουμπούρ το 1997 και του Ντουμπάι το 2010, ακολουθήθηκαν από οικονομικές κρίσεις, υπογραμμίζει

η έκθεση.

«Συχνά, τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο είναι απλώς η επίστεψη μίας ευρύτερης «έκρηξης» κατασκευής ουρανοξυστών, που αντανακλά μία εκτεταμένη λανθασμένη τοποθέτηση κεφαλαίων και μια επικείμενη οικονομική διόρθωση» τονίζεται στην έκθεση. «Η περάτωση των Πύργων Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ το 1997 ακολουθήθηκε από μία περιφερειακή οικονομική κρίση και την κατάρρευση των ασιατικών νομισμάτων» προστίθεται στο κείμενο.

Όπως προειδοποιεί η έκθεση «Δείκτης Ουρανοξυστών» (Skyscraper Index), οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, στην οποία κατασκευάζεται το 53% εκ των 124 ουρανοξυστών, που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθούν την επόμενη εξαετία. Η Κίνα έχει αποπερατώσει πρόσφατα 75 κτήρια ύψους άνω των 240 μέτρων, ενώ η Ινδία έχει κατασκευάσει δύο, με άλλους 14 να βρίσκονται υπό ανέγερση.

Τα ευρήματα της έκθεσης ίσως να είναι ανησυχητικά για τους Λονδρέζους, οι οποίοι σήμερα βιώνουν ολοένα και νέες προσθήκες, που κρύβουν τον ορίζοντα της πόλης τους, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του προοριζόμενου ως υψηλότερου κτηρίου στην Ευρώπη, το 310 μέτρων «Shard». Στην έκθεση τονίζεται πως την αποπεράτωση, το 1873, του πρώτου ουρανοξύστη στον κόσμο (το κτήριο «Equitable Life») ακολούθησε μία πενταετής ύφεση. Το κτήριο κατεδαφίστηκε το 1912.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και ο Πύργος «Sears» στο Σικάγο, που χτίσθηκε το 1974, όταν η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τριγμούς στην οικονομία και οδήγησε στην αποσύνδεση του δολαρίου από την τιμή του χρυσού.

Το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το οποίο στέκει στα 828 μέτρα και ακολουθούν το Ταϊπέι 101 στα 508 μέτρα και το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης, που υψώνεται στα 492 μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα