Σκληρή αντιπαράθεση Βενιζέλου – Λαφαζάνη στη Βουλή

Με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ξεκίνησε η συζήτηση του νέου μνημονίου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Αφορμή ήταν η εισαγωγή του νομοσχεδίου ως «κατεπείγον»,

διαδικασία που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «κατεπείγον» είναι λόγοι «εθνικά υπαρξιακοί και βαθύτατα ιστορικοί και πολιτικοί» και κάλεσε την επιτροπή να αποδεχτούν και τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο γιατί αλλιώς «δεν είναι δυνατόν να σταθεί η χώρα, να πορευτεί η χώρα. Η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και αδιέξοδο» είπε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέθεσε και τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή το βράδυ, ώστε την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει όσα έπρεπε, την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και την Παρασκευή να γίνει από την Ελλάδα η επίσημη δημόσια προσφορά για το PSI.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το «πακέτο» μέτρων επισημαίνοντας ότι «καταρρέει το σύστημα γιατί προτάσσει λόγο υποκριτικό. Περιμέναμε  να πάρουμε το εξειδικευμένο κείμενο του IFSF που δυσκολεύει και τους ειδικούς για να τοποθετηθούμε;  Γιατί δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης 258 βουλευτές στον κ. Παπαδήμο; Μα για  να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ό,τι απορρέει από αυτήν. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο απορρέει από εκείνη την απόφαση και για αυτό δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο. Εχουμε πρόβλημα εμείς με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά θέλουμε η Γερμανική βουλή να δώσει έγκριση με έκτακτη σύνοδο… Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε διαφωνώ με τα μέτρα δεν θέλω τα λεφτά , θέλω να οδηγηθεί η χώρα στην δραχμή όχι όμως  ότι έχω πρόβλημα με την διαδικασία. Αποτελεί ύβρη και θράσος να μιλάμε για την διαδικασία» .

Η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου με αφορμή τις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι το κατεπείγον συνιστά ένα μείζον πραξικόπημα κατά του Συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής και κατά δημοκρατίας.
Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού ανέφερε προς τον κ. Λαφαζάνη ότι «Είστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχιας. Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία…. Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα