Στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

Θα δει τους Κάρολο Παπούλια, Λουκά Παπαδήμο, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 5 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ,

Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει, αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό, ονομασία ΠΓΔΜ, θρησκευτικές ελευθερίες Οικουμενικού Πατριαρχείου), η οικονομική κρίση και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.

Πριν από την Αθήνα, ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα (2 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου, για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων».

Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, απάντησε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθείται η διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Επισήμανε ακόμη «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς, για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».

Παράλληλα, ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Μπλίνκεν απάντησε θετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα