Στο 7,5% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2011

Αναθεώρησε η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το Δ’ τρίμηνο του 2011 (Δείτε αναλυτικά εδώ). Σύμφωνα με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία η συρρίκνωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία,

το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 4ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά  7,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010, έναντι της μείωσης κατά 7,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών)  είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών 4ου τριμήνου).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,9% σε σχέση με το 4οτρίμηνο του 2010.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2% σε σχέση με το 4οτρίμηνο του 2010.

Μείωση κατά 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (Πίνακας 4). Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 1,3%.

Μείωση κατά 14,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (Πίνακας 4). Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά  16,4%.

Οι προσωρινές εκτιμήσεις των συναλλαγών που συνθέτουν το τριμηνιαίο ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, έχουν αναθεωρηθεί σε σχέση με εκείνες που ανακοινωθήκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα   στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου), καθώς και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για  τους βραχυχρόνιους δείκτες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο του 2012 διαμορφώθηκε στο 2,1%, παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία (τον Ιανουάριο εφέτος ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί 2,3% και τον Φεβρουάριο του 2011 είχε καταγραφεί άνοδος 4,4%).

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο προήλθε από τις εξής μεταβολές στις τιμές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις πατάτες νωπές και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 8,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξηση

Keywords
Τυχαία Θέματα